Σύστημα χωρικής ανάπτυξης ΑΠΕ
Σκοπός αυτής της πρότασης είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος χωρικής ανάπτυξης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από μια ανοιχτή και ευρεία διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προϋποθέτει άμεση απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, που θα βασίζεται στις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο αυτή η μετάβαση πρέπει να γίνει με περιβαλλοντικά υποδειγματικό, ...
Α. ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Άρθρο 1
Αντικείμενο
Στο άρθρο 1 προσδιορίζεται το αντικείμενο της νομοθετικής μας πρότασης, το οποίο ουσιαστικά είναι η αναμόρφωση της διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποσκοπώντας σε έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο, διαφανή, κοινωνικά συμπεριληπτικό και ισόρροπο περιφερειακά χωρικό σχεδιασμό της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Διευκρινίζεται ότι οι αλλαγές στη διαδικασια έγκρισης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, σε αντίθεση με τη διαδικασία εκπόνησης, είναι ελάχιστες, καθώς δεν αφορούν το αντικείμενο της πρότασης.
Αντικείμενο του παρόντος είναι ο καθορισμός της διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο θα υποβληθεί στη διαδικασία διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό και έγκρισης, σύμφωνα με το άρθρο 6 της oδηγίας 2001/42, και το άρθ. 5 (παρ. 2 έως παρ. 4) του ν. 4447/2016 (Α’ 241).
Άρθρο 2
Στόχοι
Εδώ τίθενται οι στόχοι, τους οποίους εξυπηρετεί η πρόταση. Οι στόχοι διακρίνονται σε επιμέρους θεματικές κατηγορίες (κλίμα, ενέργεια, περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία), και η διατύπωσή τους αντικατοπτρίζει τη στοχοθεσία που γίνεται σε αντίστοιχα κείμενα πολιτικής. Μολονότι πρόκειται για ένα Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, δεν παραγνωρίζονται οι κοινωνικοί και οικονομικοί στόχοι που θα εξυπηρετήσει: αυτό συμβαίνει και με άλλα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, και σε κάθε περίπτωση κάθε χωροταξική ρύθμιση έχει παρόμοιες συνέπειες και προεκτάσεις.
- Το παρόν εξυπηρετεί κλιματικούς, ενεργειακούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, και οικονομικούς στόχους.
- Κλιματικοί στόχοι είναι:
(α) Ο μηδενισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας, μέχρι το 2035.
(β) Η προσαρμογή των δραστηριοτήτων παραγωγής ενέργειας στην κλιματική αλλαγή.
- Ενεργειακοί στόχοι είναι:
(α) Η επίτευξη των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ., όπως τίθενται στην κείμενη νομοθεσία
(β) Η βέλτιστη αξιοποίηση των εγχώριων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
(γ) Η ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια σε εθνικό, και κατά δεύτερο λόγο σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η οποία θα μειώσει και την ευαλωτότητα του ηλεκτρικού συστήματος από εξωτερικούς κινδύνους και γεωπολιτική αστάθεια
(δ) Ο συντονισμός της ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς και διανομής με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
(ε) Η άρση των χωρικών εμποδίων στην ευρύτερη διάδοση
(εα) της αυτοπαραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
(εβ) των ενεργειακών κοινοτήτων.
(στ) Η άρση των χωρικών εμποδίων στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
- Περιβαλλοντικοί στόχοι είναι:
(α) η άμβλυνση και, αν είναι δυνατόν, η εξάλειψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ειδικότερα:
(αα) η ενσωμάτωση των βασικών περιβαλλοντικών ζητημάτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ένα πρώιμο στάδιο σχεδιασμού,
(αβ) η αρμονική ένταξη των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τοπίο και στο οικιστικό περιβάλλον,
(αγ) η προστασία της βιοποικιλότητας από τις επιπτώσεις της εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πέρα από τις απαιτήσεις του ισχύοντος δικαίου, και
(αδ) η προστασία της ποιότητας της ατμόσφαιρας, των υδάτων και της δημόσιας υγείας.
(β) Η ελαχιστοποίηση της ανάγκης εγκατάστασης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε προστατευόμενες περιοχές.
- Κοινωνικοί και οικονομικοί στόχοι είναι:
(α) η άμβλυνση και, το συντομότερο δυνατό, η εξάλειψη της ενεργειακής ένδειας,
(β) η προώθηση της καινοτομίας στις ενεργειακές δραστηριότητες,
(γ) η άμβλυνση των χωρικών ανισοτήτων, η περιφερειακή ανάπτυξη και η ενίσχυση της χωρικής συνοχής,
(δ) η βέλτιστη συνύπαρξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με άλλες δραστηριότητες και χρήσεις γης,
(ε) η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με τη χωροθέτηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
(στ) η ενίσχυση της διαφάνειας και της ουσιαστικής δημόσιας συμμετοχής στα ενεργειακά θέματα.
Άρθρο 3
Ορισμοί
Το άρθρο αυτό περιέχει τους απαραίτητους ορισμούς για τις βασικές έννοιες της πρότασης. Όπου είναι δυνατόν, οι ορισμοί προέρχονται από ισχύουσες ρυθμίσεις, που αναφέρονται.
- «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»: οι μη ορυκτές πηγές ενέργειες που απαριθμούνται στο Παράρτημα Α, δηλαδή η αιολική, η υδροηλεκτρική, η γεωθερμική, η ηλιακή, η παλιρροϊκή και η κυματική ενέργεια, τα βιομηχανικά απόβλητα, τα αστικά απορρίμματα, τα βιοκαύσιμα και η θερμότητα περιβάλλοντος [άρθ. 2 περ. 1 οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (προσαρμογή)].
- «Ανανέωση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές» [repowering]: η ανανέωση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ή μερικής αντικατάστασης εγκαταστάσεων ή συστημάτων και εξοπλισμού λειτουργίας, με σκοπό την αντικατάσταση του παραγωγικού δυναμικού ή την αύξηση της αποδοτικότητας ή της ισχύος της εγκατάστασης (άρθ. 2 παρ. 10 οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές).
- «Ανανεώσιμα αστικά απορρίμματα»: το μέρος των αστικών απορριμμάτων που είναι βιολογικής προέλευσης (κανονισμός 1099/2008). Αντίστοιχα, «μη ανανεώσιμα αστικά απορρίμματα» είναι το μέρος των αστικών απορριμμάτων που δεν είναι βιολογικής προέλευσης.
- «Ανοικτά δεδομένα»: Δεδομένα που, εναλλακτικά, ανήκουν τουλάχιστον σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες: (α) δεδομένα στα οποία εφαρμόζεται το κεφάλαιο Ι του ν. 4727/2020 (Α’ 184), όπως εκάστοτε ισχύει [έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή φορέων του δημόσιου τομέα και δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και ερευνητικά δεδομένα που βρίσκονται στην κατοχή είτε των ΑΕΙ είτε των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών και των τεχνολογικών ή ερευνητικών φορέων], (β) έγγραφα που αποτελούν αποτελούν αντικείμενο ψηφιακής διαφάνειας, με την έννοια του κεφαλαίου ΙΑ του ν. 4727/2020 (Α’ 184) [νόμοι, προεδρικά διατάγματα, αποφάσεις και πράξεις της διοίκησης, των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, ΝΠΔΔ, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ.] (γ) δεδομένα που ικανοποιούν την απαίτηση της «ανοικτής πρόσβασης» (δωρεάν διαδικτυακής πρόσβασης στον τελικό χρήστη), με την έννοια του άρθ. 2 (παρ. 4) του κανονισμού 2021/695 για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη», τον καθορισμό των κανόνων συμμετοχής και διάδοσής του.
- «Αντιπροσωπευτική τεχνολογία αναφοράς»: η τεχνολογία αναφοράς η οποία σωρευτικά, και το αργότερο μέχρι το πέρας της περιόδου ισχύος του παρόντος Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου: (α) είναι τεχνικά ώριμη, με την έννοια ότι μπορεί να συμβάλλει στην κατανεμημένη ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα (β) είναι βέλτιστη, με την έννοια ότι μεγιστοποιεί την ενεργειακή απόδοση (γ) είναι βιώσιμη, με την έννοια ότι ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και (δ) είναι διαθέσιμη, με την έννοια ότι έχει αναπτυχθεί, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής της, σε κλίμακα που επιτρέπει την εφαρμογή της εντός του κλάδου των ΑΠΕ, υπό οικονομικά και τεχνικά βιώσιμες συνθήκες, εφόσον ληφθεί υπόψη το κόστος και τα πλεονεκτήματά της.
- «Απορριπτόμενη θερμότητα ή ψύξη»: η αναπόφευκτη θερμότητα ή ψύξη που παράγεται ως παραπροϊόν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής ή στον τριτογενή τομέα, η οποία θα διαχεόταν αχρησιμοποίητη στον αέρα ή το νερό αν δεν υπήρχε πρόσβαση σε σύστημα τηλεθέρμανσης ή τηλεψύξης, όπου έχει χρησιμοποιηθεί ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί διαδικασία συμπαραγωγής ή όπου η συμπαραγωγή δεν είναι εφικτή (άρθ. 2 παρ. 8 οδηγίας 2018/2001).
- «Αρχή απογραφής»: Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας του άρθ. 39 π.δ. 100/2014 (ΦΕΚ Α’ 167), όπως ισχύει.
- «Αρχή σχεδιασμού»: (α) στον θαλάσσιο χώρο, η αρμόδια αρχή για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό [άρθ. 14 ν. 4546/2018 (ΦΕΚ Α’ 101)], ήτοι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (β) στον χερσαίο χώρο, η Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού του άρθ. 29 π.δ. 100/2014 (ΦΕΚ Α’ 167).
- «Aυτοκατανάλωση ενέργειας»: η δραστηριότητα του φυσικού ή νομικού προσώπου (ή ένωσης προσώπων) που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για τις δικές της ανάγκες και, ενδεχομένως, την αποθηκεύει ή την πωλεί. Εφόσον πρόκειται για μη οικιακούς αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η δραστηριότητα αυτή δεν επιτρέπεται να είναι η κύρια εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητά τους. Είναι αδιάφορο αν η παραγωγή λαμβάνει χώρα εντός των ορίων εγκαταστάσεων ή κτιρίων του παραγωγού, ή σε άλλες εγκαταστάσεις (προσαρμογή από το άρθ. 2 παρ. 14 οδηγίας 2018/2001).
- «Αυτοκαταναλωτής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές»: τελικός πελάτης ο οποίος λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεών του που βρίσκονται εντός καθορισμένων ορίων και ο οποίος παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για τις δικές του ανάγκες και μπορεί να αποθηκεύει ή να πωλεί αυτοπαραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, υπό την προϋπόθεση ότι, για τους μη οικιακούς αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι δραστηριότητες αυτές δεν αποτελούν την κύρια εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητά τους (άρθ. 2 παρ. 14 Οδηγίας 2018/2001).
- «Αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που ενεργούν από κοινού»: ομάδα τουλάχιστον δύο από κοινού ενεργούντων αυτοκαταναλωτών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά το σημείο (γ) οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο κτίριο ή πολυκατοικία (άρθ. 2 παρ. 15 Οδηγίας 2018/2001).
- «Βιομηχανικά απόβλητα (μη ανανεώσιμο μέρος)»: μη ανανεώσιμα βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία υποβάλλονται σε απευθείας καύση σε ειδικές εγκαταστάσεις για ουσιαστικούς ενεργειακούς σκοπούς. Δεν περιλαμβάνονται τα απορρίμματα που αποτεφρώνονται χωρίς ανάκτηση ενέργειας. Το ανανεώσιμο μέρος των βιομηχανικών αποβλήτων ανήκει στην κατηγορία των βιοκαυσίμων (κανονισμός 1099/2008).
- «Βιοποικιλότητα»: η ποικιλία των ζώντων οργανισμών κάθε προέλευσης περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων, των οποίων αποτελούν μέρος. Περιλαμβάνει την ποικιλότητα εντός των ειδών, μεταξύ ειδών και μεταξύ οικοσυστημάτων [Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, υ.α. 40332/2014 (ΦΕΚ Β’ 2383)].
- «Δάση και δασικές εκτάσεις»: Τμήματα του κυρωμένου, και ελλείψει αυτού του θεωρημένου δασικού χάρτη, τα οποία αποτυπώνονται με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση (άρθ. 17 παρ. 5 ν. 3889/2010, όπως ισχύει).
- «Εγκατάσταση»: Κατασκευή ή υποδομή που προορίζεται ή απαιτείται για τη λειτουργία, εξυπηρέτηση και ασφάλεια των κτιρίων, όπως τα στοιχεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κλιματισμού, δροσισμού, διανομής και εκροής ύδατος, θέρμανσης, ορυκτού αερίου, τα θερμικά ηλιακά συστήματα, τα στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα στοιχεία μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), κτλ. (άρθ. 2 περ. 19 ν. 4067/2012 όπως ισχύει).
- «Εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας»: εγκατάσταση όπου γίνεται η αποθήκευση της ενέργειας, δηλαδή, στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, η αναβολή της τελικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε χρονική στιγμή μεταγενέστερη από αυτή της παραγωγής της ή η μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε μορφή ενέργειας που μπορεί να αποθηκευτεί, η αποθήκευση της εν λόγω ενέργειας, και η μεταγενέστερη εκ νέου μετατροπή της εν λόγω ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια ή η χρήση σε διαφορετικό φορέα ενέργειας (άρθ. 2 παρ. 59 και 60 οδηγίας 2019/944).
- «Θεωρητικά διαθέσιμη ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα»: η ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα που μπορεί να προκύψει από (α) ορισμένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (β) εντός γεωχωρικά προσδιορισμένης περιοχής (γ) βάσει ορισμένης αντιπροσωπευτικής τεχνολογίας αναφοράς. Εκφράζεται ως πυκνότητα ισχύος (ισχύος ανά έκταση).
- «Εθνικοί κόκκινοι κατάλογοι»: (α) ο εθνικός κατάλογος σημαντικών ειδών χλωρίδας, πανίδας και άλλων ομάδων οργανισμών, καθώς και τύπων φυσικών οικοτόπων που προβλέπεται στο άρθ. 10 παρ. 1 ν. 3937/2011 (Α’ 60), όπως ισχύει, (β) ο εθνικός κατάλογος ενδημικών ειδών χλωρίδας, πανίδας και άλλων ομάδων οργανισμών και τύπων φυσικών οικοτόπων που προβλέπεται στο άρθ. 11 παρ. 1 ν. 3937/2011. (γ) Εφόσον οι ως άνω εθνικοί κατάλογοι δεν έχει εκδοθεί, χρησιμοποιείται ως βάση αναφοράς η τελευταία έκδοση του “Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας” (2009) ή κάθε άλλη πηγή, η οποία είναι σύμφωνη με την αρχή της βέλτιστης διαθέσιμης επιστήμης και επιτρέπει τον καθορισμό κατηγοριών κινδύνου σύμφωνα με τη μεθοδολογία της IUCN.
- «Εθνικός στόχος ΑΠΕ»: ο εθνικός στόχος συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με το άρθρο 4 περ. α) στοιχείο 2) του κανονισμού 2018/1999, όπως έχει οριστεί στο ενοποιημένο σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια και ισχύει κατά την ημερομηνία θέσπισης της παρούσας διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου.
- «Εθνικός στόχος κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας»: η κατανεμημένη ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός του συνόλου της επικράτειας στο τέλος της περιόδου ισχύος του παρόντος Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου.
- «Έργο διασύνδεσης»: υφιστάμενο ή μελλοντικό βοηθητικό έργο που είναι απαραίτητο για την κατασκευή, λειτουργία ή αποξήλωση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, και τη διανομή της παραγόμενης από αυτόν ενέργειας. Συμπεριλαμβάνονται ιδίως: (α) οδικά έργα (β) έργα για τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας (γ) έργα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης και (δ) έργα υδροληψίας και προσαγωγής του ύδατος.
- «Ζώνη καταλληλότητας»: χερσαία περιοχή έκτασης παρόμοιας κλίμακας με δημοτική ή κοινοτική ενότητα [τοπική διοικητική μονάδα (επίπεδο LAU) του άρθ. 4 του κανονισμού 1059/2003 για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS)].
- «Ηλιακή ενέργεια»: το άθροισμα της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας και της ηλιοθερμικής ενέργειας. Ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια είναι η ηλιακή ακτινοβολία που μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό με τη χρήση ηλιακών κυψελών οι οποίες, όταν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, παράγουν ηλεκτρισμό. Ηλιοθερμική ενέργεια είναι θερμότητα από ηλιακή ακτινοβολία, (ηλιακό φως) αξιοποιούμενη για χρήσιμους ενεργειακούς σκοπούς (π.χ., σταθμοί παραγωγής ηλιοθερμικής ενέργειας, ενεργά συστήματα για την παραγωγή ζεστού νερού για σκοπούς υγιεινής ή για τη θέρμανση χώρου κτιρίων) (κανονισμός 1099/2008).
- «Ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα»: το σύνολο των καθαρών ικανοτήτων όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός ορισμένης διοικητικής ενότητας [παρ. 3.3.1. κανονισμού (ΕΚ) 1099/2008 για τις στατιστικές ενέργειας (προσαρμογή)].
- «Θαλάσσια περιοχή»: η θαλάσσια περιοχή, όπως ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3983/2011 (ΦΕΚ Α΄ 144), όπως ισχύει [άρθρο 3 παρ. 3 ν. 4546/2018 (ΦΕΚ Α’ 101)]. [Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται με συνεκτίμηση υδρολογικών, ωκεανογραφικών, βιογεωγραφικών, περιβαλλοντικών, χωροταξικών και αναπτυξιακών χαρακτηριστικών, με σκοπό τη διευκόλυνση εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος].
- «Θαλάσσια ζώνη καταλληλότητας»: υποδιαίρεση θαλάσσιας περιοχής, όπου χωροθετούνται κατά τη διαδικασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- «Θαλάσσιος στόχος κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας»: ο στόχος κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας εντός ορισμένης θαλάσσιας περιοχής.
- «Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός»: η διαδικασία με την οποία η αρμόδια αρχή αναλύει και οργανώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις θαλάσσιες περιοχές για να επιτευχθεί η σύνθεση οικολογικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παραμέτρων με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων οικονομιών και των θαλάσσιων περιοχών και τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων (άρθρο 3 παρ. 2 ν. 4546/2018).
- «Κατανεμημένη ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα»: η ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα που είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο μεταφοράς ή διανομής [άρθ. 2 περ. 32 οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ (με προσαρμογή)].
- «Κτίριο»: στεγασμένη κατασκευή με τοιχοποιία για την οποία χρησιμοποιείται ενέργεια προς ρύθμιση των κλιματικών συνθηκών εσωτερικού χώρου [άρθ. 2 περ. 1 οδηγίας 2010/31].
- «Μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί»: Υδροηλεκτρικοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, ανεξάρτητα από τον φορέα κατασκευής και λειτουργίας (άρθ. 27 παρ. 4 ν. 3468/2006, όπως ισχύει).
- «Μικρό απομονωμένο σύστημα»: κάθε σύστημα με κατανάλωση μικρότερη των 3 000 GWh το 1996, στο οποίο ποσοστό κάτω του 5 % της ετήσιας κατανάλωσης προέρχεται από διασύνδεση με άλλα συστήματα (άρθ. 2 παρ. 42 οδηγίας 2019/944).
- «Οικολογική ροή»: υδρολογικό καθεστώς συμβατό με τους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται στο άρθ. 4 παρ. 1 της οδηγίας 2000/60 για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (European Commission, Ecological flows in the implementation of the Water Framework Directive, Guidance document n. 31).
- «Οριστικά διαθέσιμη ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα»: η θεωρητικά διαθέσιμη ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα, της οποίας ο γεωχωρικός προσδιορισμός δεν λαμβάνει υπόψη (α) τις περιοχές του Παραρτήματος Β (Ι) και Β (ΙΙ) (β) τις περιοχές με κορεσμένο δίκτυο και (γ) τις νήσους του μη διασυνδεδεμένου συστήματος.
- «Παραγωγή θέρμανσης και ψύξης»: παραγωγή θερμικής ενέργειας με τη μορφή ατμού, ζεστού νερού ή ψυχρών υγρών, η οποία διανέμεται από ένα κεντρικό σημείο παραγωγής μέσω δικτύου σε ένα ή περισσότερα κτίρια ή θέσεις, για την κάλυψη θερμικών ή ψυκτικών αναγκών χώρων ή διεργασιών [αναδιατύπωση από τον ορισμό στο άρθ. 2 , περ. 19) της οδηγίας 2010/31/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων]. Το εθνικό δυναμικό της παραγωγής αυτής υπάγεται στην περιεκτική αξιολόγηση του Παραρτήματος VIII της οδηγίας 2012/27.
- «Περιοχή με κορεσμένο δίκτυο»: Περιοχή για την οποία διαπιστώνεται, με απόφαση της ΡΑΕ και μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή, αδυναμία απορρόφησης ισχύος ή περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος, για συγκεκριμένη τεχνολογία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή κατηγορία παραγωγού λόγω υπέρβασης των ορίων από τις ήδη εκδοθείσες δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης για έργα ΑΠΕ. Εναλλακτικά: “Περιοχή, για την οποία έχει εκδοθεί η απόφαση ΡΑΕ που προβλέπεται από το άρθρο 8 ή 11 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μέσω Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.)”. [Εναλλακτικά: «Περιοχή, όπου το άθροισμα ισχύος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι βρίσκονται σε λειτουργία ή έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης (λαμβάνοντας υπόψη έναν συντελεστή ταυτοχρονισμού της παραγωγής, και απομειωμένη κατά την τιμή της ελάχιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας) υπερβαίνει τη διαθέσιμη ικανότητα μεταφοράς των δικτύων εντός της περιοχής (προσαρμογή από ΔΠΑ 2021-22, κεφ. 3.8).
- «Περιφερειακός στόχος κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας»: ο στόχος κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας εντός ορισμένης περιφέρειας.
- «Πολυκατοικία»: Το ενιαίο κτίριο που περιλαμβάνει περισσότερες από μία κτιριακές μονάδες ιδιοκτησίας με κύρια χρήση κατοικίας, σε οριζόντια ή/ και κατακόρυφη διάταξη. Στον ορισμό εμπίπτουν και οι περιπτώσεις κτιρίων κατοικίας δύο και πλέον ορόφων με χρήσεις άλλες από κατοικία στη στάθμη του ισόγειου/ ημιυπόγειου/ ημιώροφου με ανεξάρτητη πρόσβαση (π.χ. καταστήματα, εργαστήρια κ.ά. με είσοδο από το δρόμο).
- «Ποσοστό επιμερισμού»: το ποσοστό της οριστικά διαθέσιμης ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει χαρτογραφηθεί και προέρχεται από ορισμένη περιφέρεια ή θαλάσσια περιοχή.
- «Προστατευόμενη περιοχή»: περιοχή που είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών του άρθ. 3 παρ. 1 ν. 3937/2011 [περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας, εθνικά πάρκα, καταφύγια άγριας ζωής, προστατευόμενα τοπία και προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί].
- «Στόχος κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας»: η ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα που είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο μεταφοράς ή διανομής κατά το τέλος της περιόδου ισχύος του παρόντος Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου [άρθ. 2 περ. 32 οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ (με προσαρμογή)].
- «Συγκάτοικος»: Πρόσωπα που κατέχουν διαμερίσματα σε μία πολυκατοικία, συμπεριλαμβανόμενων των ενοικιαστών.
- «Τεχνολογία αναφοράς»: ορισμένη τεχνολογία μετατροπής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας σε ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα. Ο καθορισμός της τεχνολογίας αναφοράς λαμβάνει υπόψη κατ’ ελάχιστον: (α) όρους και περιορισμούς λειτουργίας, σύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς ή διανομής, αποδοτικότητας και ωφέλιμου χρόνου ζωής, και την (β) τοποθέτηση της εγκατάστασης σε ένα ή περισσότερα τυποποιημένα σημεία του τοπογραφικού αναγλύφου (κορυφή, πλαγιά, κοίτη ποταμού, κτλ.).
- «Χορτολιβαδικές περιοχές»: οι εκτάσεις που εμπίπτουν, εναλλακτικά, στα άρθ. 3 παρ. 5 [περ. (α) και (β)] του ν. 998/1979 (ΦΕΚ Α’ 289), ή στο άρθρο 5 παρ. 1 του π.δ. 32/2016 (ΦΕΚ Α’ 46), ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. [Πρόκειται για χορτολιβαδικές εκτάσεις σε ημιορεινά, ορεινά και ανώμαλα εδάφη και συγκροτούν φυσικά οικοσυστήματα αποτελούμενα από φρυγανική, ποώδη ή άλλη αυτοφυή βλάστηση ή από δασική μεν βλάστηση που δεν συνιστά δασοβιοκοινότητα, καθώς και για βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις σε ημιορεινά, ορεινά και ανώμαλα εδάφη].
- «Υδρομορφολογικά στοιχεία»: το υδρολογικό και παλιρροιακό καθεστώς και οι μορφολογικές συνθήκες ενός υδάτινου σώματος, συμπεριλαμβανομένης της συνέχειάς του (προσαρμογή από την οδηγία 2000/60).
Άρθρο 4
Γενικοί περιορισμοί
Το άρθρο 4 περιέχει ορισμένους γενικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις για τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Οι απαγορεύσεις αυτές αφορούν την κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, νέων υδροηλεκτρικών σταθμών με εκτροπή υδάτων μεταξύ λεκανών απορροής, γραμμών μεταφοράς που δεν είναι υπογειοποιημένες εντός ορισμένων κατηγοριών ζωνών προστασίας στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, έργων διασύνδεσης (π.χ., δρόμων πρόσβασης) σε κοίτες ποταμών ή λιμνών και τη διάθεση γεωθερμικών ρευστών σε επιφανειακά ύδατα. Επίσης το άρθρο, τροποποιώντας την ισχύουσα νομοθεσία, κατοχυρώνει την προτεραιότητα του δικαιώματος εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού (μίας μορφής ΑΠΕ) έναντι του δικαιώματος εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Οι περιορισμοί αυτοί ενισχύουν την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ δεν επηρεάζουν σημαντικά την επίτευξη των στόχων της πρότασης.
- (α) Απαγορεύεται η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών.
(β) Κατά παρέκκλιση του σημείου (α), επιτρέπονται υβριδικοί σταθμοί, και ιδίως αντλησιοταμιευτικές μονάδες.
- (α) Απαγορεύεται η κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών σταθμών, η λειτουργία των οποίων βασίζεται στην εκμετάλλευση της δύναμης υδάτων που εκτρέπονται από μία λεκάνη απορροής ποταμού σε μία άλλη.
(β) Κατά παρέκκλιση του σημείου (α), επιτρέπεται η εκμετάλλευση της δύναμης υδάτων, που αξιοποιούνται σε αδειοδοτημένα υδρευτικά, αντιπλημμυρικά ή αρδευτικά έργα.
- (α) Απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων υπέργειων έργων διασύνδεσης εντός ζωνών απόλυτης προστασίας της φύσης, προστασίας της φύσης και διαχείρισης οικοτόπων και ειδών.
(β) Κατά παρέκκλιση του σημείου (α), επιτρέπεται η εγκατάσταση έργων οδικής διασύνδεσης, εφόσον τηρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 8, μέρος ΙΙΒ (ελαχιστοποίηση των έργων οδικής διασύνδεσης).
(γ) Απαγορεύονται έργα διασύνδεσης, που αλλοιώνουν τα υδρομορφολογικά στοιχεία λιμνών ή ποταμών.
- (α) Κατά την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού, απαγορεύεται η διάθεση γεωθερμικού ρευστού σε επιφανειακούς αποδέκτες.
(β) Το δικαίωμα εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού κατισχύει του δικαιώματος εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Άρθρο 5
Πεδίο εφαρμογής
Η διάταξη καθορίζει το πεδίο εφαρμογής της πρότασης, δηλαδή τις εγκαταστάσεις που αφορά. Όπως ορίζει η διάταξη του άρθρου 5, η πρόταση εφαρμόζεται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, στα έργα διασύνδεσης -κυρίως ηλεκτρικής και οδικής- των παραπάνω σταθμών, και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας. Όσον αφορά την παραγωγή θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ, καθώς και την αυτοκατανάλωση ενέργειας, η πρόταση καταργεί ρητά κάθε χωροταξικό περιορισμό που δεν αφορά το εξυπηρετούμενο κτίριο. Επίσης, λόγω της σημασίας της αποθήκευσης και της αυτοκατανάλωσης ενέργειας για την ενεργειακή μετάβαση και για την πλήρη αξιοποίηση των ΑΠΕ, η πρόταση περιέχει ορισμένες ρυθμίσεις για αυτές.
Για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, γίνεται η εξής διάκριση: οι υβριδικοί σταθμοί (όπως οι εγκαταστάσεις αντλησιοταμίευσης, που υπάρχουν και στην Ελλάδα) χωροθετούνται ανάλογα με τη μονάδα αποθήκευσης [οι υβριδικοί σταθμοί περιέχουν τουλάχιστον μία μονάδα αποθήκευσης (π.χ., συσσωρευτές ή αντλησιοταμιευτήρα), και μία μονάδα βάσης - δηλαδή, μία μονάδα μη εγγυημένης παραγωγής (π.χ., ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά)]. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας (όπως, π.χ., οι εγκαταστάσεις που αξιοποιούν ηλεκτροχημικές μεθόδους - μεγάλοι βιομηχανικοί συσσωρευτές) χωροθετούνται όπως οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
- Το παρόν εφαρμόζεται:
(α) στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
(β) στα έργα διασύνδεσης των παραπάνω σταθμών
(γ) στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.
- Κατά παρέκκλιση της 1ης παραγράφου, σημεία (α) έως (γ), τα άρθρα 6 επ. του παρόντος δεν εφαρμόζονται
(α) στην παραγωγή θέρμανσης και ψύξης εν μέρει ή όλω από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
(β) στην αυτοκατανάλωση ενέργειας.
Στις περιπτώσεις αυτές, ισχύουν μόνο οι κατευθύνσεις και οι ρυθμίσεις χωρικού σχεδιασμού που αναφέρονται στο εξυπηρετούμενο κτίριο, έργο, δραστηριότητα ή χρήση γης.
- Ειδικά ως προς τις εγκαταστάσεις του σημείου (γ) της παρ. 1 [εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας]:
(α) για τις μονάδες αποθήκευσης των υβριδικών σταθμών, συμπεριλαμβανόμενων των αντλησιοταμιευτικών, ισχύουν οι κατευθύνσεις και ρυθμίσεις του παρόντος που αναφέρονται στην ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που αξιοποιείται στη μονάδα αποθήκευσης.
(β) για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, ισχύουν οι κατευθύνσεις και οι ρυθμίσεις χωρικού σχεδιασμού που ισχύουν για τη χωροθέτηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Η τεχνολογία των εγκαταστάσεων αυτών θεωρείται «αναδυόμενη», και μπορεί να υπαχθεί στο άρθ. 10 παρ. 2 (ii) του παρόντος.
- Ειδικά ως προς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από βιοκαύσιμο, το παρόν εφαρμόζεται μόνο σε σταθμούς που πληρούν τα κριτήρια αειφορίας της παρ. 11 του άρθ. 29 της Οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως εκάστοτε ισχύουν.
- Κατά παρέκκλιση της 1ης παραγράφου, και ειδικά για τις νήσους του μη διασυνδεδεμένου συστήματος, εφαρμόζονται τα άρθ. 9 (μέρος Δ) του παρόντος.
Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ
Άρθρο 6
Διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου ολοκληρώνεται σε 3 διαδοχικές φάσεις. Το παρόν άρθρο συνοψίζει τη διαδικασία, η οποία αναλύεται διεξοδικά στα άρθρα που ακολουθούν.
Η φάση Α περιλαμβάνει την απογραφή της “οριστικά διαθέσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας” (στάδιο Α1) και τον καθορισμό των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας (στάδιο Α2).
Κατά τη φάση Α, η απογραφή αφορά ουσιαστικά το ανανεώσιμο δυναμικό. Η “οριστικά διαθέσιμη ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα” είναι αυτή που προκύπτει όταν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ανανεώσιμο δυναμικό μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο μέσω μίας συγκεκριμένης τεχνολογίας ΑΠΕ (π.χ., φωτοβολταϊκών σταθμών ορισμένης απόδοσης), η οποία εξελίσσεται στον χρόνο, και ότι δεν είναι, για διάφορους λόγους, ορισμένες περιοχές διαθέσιμες, ακόμα και αν έχουν πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό. Σε κάθε περίπτωση, η ικανότητα αυτή θα διαφέρει σε κάθε περιφέρεια (ή θαλάσσια ζώνη): για τον λόγο αυτό, ο εθνικός στόχος ΑΠΕ (που καθορίζεται σε άλλα νομοθετικά κείμενα) θα πρέπει να κατανεμηθεί σε κάθε περιφέρεια (ή θαλάσσια ζώνη) με βάση την ικανότητα αυτή, προκειμένου τα βάρη και τα οφέλη να είναι αναλογικά. Η κατανομή αυτή καταλήγει σε περιφερειακούς (και θαλάσσιους) στόχους περιφερειακής ικανότητας.
Η φάση Β αφορά τον επιμερισμό των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων (στάδιο Α2) σε ζώνες καταλληλότητες - σχετικά μικρές περιοχές (περίπου επιπέδου δημοτικής ενότητας) του χερσαίου ή του θαλάσσιου χώρου. Στον χερσαίο χώρο, αυτή είναι η φάση όπου η τοπική αυτοδιοίκηση β’ βαθμού (Περιφέρειες) παίζει ένα αποφασιστικό ρόλο. Στον θαλάσσιο χώρο, η απαίτηση, από το ενωσιακό δίκαιο, θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού επιβάλλει μία λίγο διαφορετική διαδικασία σε σχέση με αυτήν που αφορά στον χερσαίο χώρο.
Ακολουθεί μία τρίτη φάση, αυτής της οριστικοποίησης του αποτελέσματος, η οποία αποσκοπεί στη σύνθεση των αποτελεσμάτων της φάσης Β, καθώς και στην αντιμετώπιση κενών και καθυστερήσεων. Το τελικό προσχέδιο του Ειδικού Πλαισίου, που προκύπτει με τον τρόπο αυτό, εγκρίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την έγκριση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων.
- Για την επίτευξη του σκοπού του άρθρου 1 και την εξυπηρέτηση των στόχων του άρθρου 2, η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις:
(α) Φάση καθορισμού των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας (φάση Α).
(β) Φάση επιμερισμού των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας σε ζώνες καταλληλότητας και θαλάσσιες ζώνες καταλληλότητας, αντιστοίχως (φάση Β).
- Η φάση Α ολοκληρώνεται σε 2 στάδια:
(α) Στάδιο απογραφής της οριστικά διαθέσιμης ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας (φάση Α1)
(β) Στάδιο καθορισμού των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας (φάση Α2).
- Μετά την ολοκλήρωση των φάσεων των παραγράφων 1 και 2, ακολουθεί η φάση οριστικοποίησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου.
- Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως εκπονήθηκε σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2, και οριστικοποιήθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 3, εγκρίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 7
Διαδικασία καθορισμού των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας (φάση Α)
Το άρθρο 7 περιλαμβάνει τις γενικές αρχές που διέπουν τη φάση Α, την περιγραφή των 2 σταδίων αυτής της φάσης, καθώς και τη διαδικασία με την οποία εγκρίνεται ο καθορισμός των στόχων. Όπως προαναφέρθηκε, η φάση Α περιλαμβάνει την απογραφή της “οριστικά διαθέσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας” (στάδιο Α1) και τον καθορισμό των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας (στάδιο Α2).
Οι γενικές αρχές είναι η ανοικτότητα και η διαφάνεια των δεδομένων, και η χρήση της βέλτιστης διαθέσιμης επιστήμης. Η πρόταση επιδιώκει τη μέγιστη ανοικτότητα και διαφάνεια των δεδομένων, βάσει των οποίων θα διαμορφωθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο. Τα δεδομένα είναι προσπελάσιμα από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο: έρευνα, ενημέρωση, διαμόρφωση επιχειρηματικών προτάσεων, διοίκηση, κριτική και έλεγχο από πολίτες, κόμματα και οργανώσεις, ή/και οποιονδήποτε άλλο λόγο. Παράλληλα, επιδιώκεται η συνεχής επικαιροποίησή τους, καθώς τόσο οι εξωτερικές συνθήκες, όσο και οι προϋποθέσεις εφαρμογής (π.χ., η θέσπιση μιας νέας αρχαιολογικής περιοχής) της πρότασης μπορεί να αλλάξουν.
Στο στάδιο Α1 λαμβάνει χώρα η χαρτογράφηση της διαθέσιμης ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας, τόσο στις χερσαίες όσο και στις θαλάσσιες περιοχές. Σε μία περίπτωση (υδροηλεκτρική ενέργεια), θα πρέπει να διασφαλιστούν ορισμένες άλλες χρήσεις των υδάτων - συγκεκριμένα η άρδευση και η ύδρευση. Σε μία άλλη περίπτωση (γεωθερμία), θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η λεπτομερής ειδική νομοθεσία.
Το στάδιο Α2 αφορά τον καθορισμό των στόχων ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας ανά περιφέρεια ή θαλάσσια περιοχή. Η διάκριση μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών είναι απαραίτητη λόγω της διαφοράς του νομικού και χωροταξικού καθεστώτος που ισχύει στις περιοχές αυτές. Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός των στόχων γίνεται με ένα εξαιρετικά διαυγή μαθηματικά τρόπο: ο Εθνικός στόχος ΑΠΕ κατανέμεται ανάλογα με το ανανεώσιμο δυναμικό που υπάρχει σε κάθε περιφέρεια, αφού ληφθούν υπόψη οι περιοχές που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, η έκταση των οποίων δεν είναι η ίδια σε κάθε περιφέρεια.
Οι τελικοί περιφερειακοί και θαλάσσιοι στόχοι εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα. Πριν το π.δ., καθορίζονται οι απαιτούμενες αποστάσεις από άλλες χρήσεις γης, διότι πρόκειται για χωρικό θέμα που πρέπει να λυθεί ομοιόμορφα σε όλη την επικράτεια, και επηρεάζει τα επόμενα στάδια. Επειδή ο εκτός σχεδίου χώρος δεν έχει σχεδιασμό, τίθενται για αυτόν ειδικοί κανόνες, οι οποίοι διασφαλίζουν τη συνύπαρξη των δραστηριοτήτων. Τέλος, για τα παραπάνω θέματα, εκπονείται στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διεξάγεται δημόσια διαβούλευση.
Ι. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
- Κατά την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, και με ποινή ακυρότητας της διαδικασίας, χρησιμοποιούνται ανοικτά δεδομένα, και μέθοδοι, που συμμορφώνονται με τη βέλτιστη διαθέσιμη επιστήμη.
- Ειδικότερα, η Αρχή απογραφής δημοσιοποιεί και καθιστά διαθέσιμα αμελλητί και χωρίς περιορισμούς όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των θαλάσσιων και περιφερειακών στόχων κατανεμημένης ισχύος. Σε αυτά περιλαμβάνονται οπωσδήποτε:
(α) όλα τα σύνολα γεωχωρικών δεδομένων, συμπεριλαμβανόμενων των χαρτών της θεωρητικά και οριστικά διαθέσιμης ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας ανά Περιφέρεια και θαλάσσια περιοχή, και ανά ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που συντάσσονται σύμφωνα με το μέρος ΙΙ του παρόντος άρθρου
(β) η πλήρης περιγραφή της αντιπροσωπευτικής τεχνολογίας αναφοράς.
- (α) Κατ’ εφαρμογή της δεύτερης παραγράφου, και χωρίς να θίγονται άλλες διατάξεις που αφορούν την ανάρτηση εγγράφων στο διαδίκτυο, χρησιμοποιείται ειδικός ιστοχώρος (“Εθνική Βάση Δεδομένων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”).
(β) Επιπροσθέτως, τα δεδομένα της δεύτερης παραγράφου:
(βα) αποτελούν σύνολο γεωχωρικών δεδομένων, που υπάγεται στο ν. 3882/2010 (Α’ 166) και
(ββ) εισάγονται αμελλητί στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη των άρθ. 4 έως 9 του ν. 4635/2019 (Α’ 167), στην Εθνική Πύλη Γεωχωρικών Πληροφοριών του άρθ. 25 ν. 3882/2010 (Α’ 166) και στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Χωρικών Μελετών του άρθ. 96 ν. 4759/2020 (Α’ 245).
(γ) Με ποινή ακυρότητας της διαδικασίας,
(γα) στα δεδομένα της δεύτερης παραγράφου δεν επιβάλλεται κανένας περιορισμός στην πρόσβαση τρίτων
(γβ) η Αρχή σχεδιασμού και κάθε άλλος εμπλεκόμενος φορέας του δημόσιου τομέα διασφαλίζει τη διαρκή επικαιροποίηση των δεδομένων της δεύτερης παραγράφου.
ΙΙ. ΣΤΑΔΙΟ Α1.
- Η Αρχή απογραφής χαρτογραφεί τη θεωρητικά διαθέσιμη ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα
(α) ανά περιφέρεια και θαλάσσια περιοχή
(β) ανά ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
- Η χαρτογράφηση υλοποιείται με βάση ορισμένη αντιπροσωπευτική τεχνολογία αναφοράς.
- H χαρτογράφηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζει ότι:
(α) διατηρούνται οι οικολογικές ροές
(β) υφίσταται η επάρκεια ικανής ποσότητας και ποιότητας ύδατος για τις χρήσεις της ύδρευσης και άρδευσης.
Χωρίς να θίγεται η εφαρμογή των γενικών αρχών του παρόντος άρθρου (μέρος Ι), η χαρτογράφηση και η τεκμηρίωση ότι συντρέχουν οι απαιτήσεις των εδαφίων (α) και (β) βασίζεται στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού και στα προγράμματα παρακολούθησης της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.
- (α) Η χαρτογράφηση της γεωθερμικής ενέργειας υλοποιείται κατά προτεραιότητα από την Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις του ν. 4602/2019 (Α’ 45), όπως εκάστοτε ισχύουν.
(β) Η χαρτογράφηση της γεωθερμικής ενέργειας λαμβάνει υπόψη τουλάχιστον:
(βα) τις περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος (ΠΓΘΕ) του άρθ. 2 παρ. β ν. 4602/2019 (Α’ 45)
(ββ) τα πεδία εθνικού και τοπικού ενδιαφέροντος των άρθ. 2 παρ. 2 ν. 4602/2019 (Α’ 45)
(βγ) τα στοιχεία του «Εθνικού Μητρώου Σημείων Αξιοποίησης Γεωθερμίας (Ε.Μ.Σ.Α.Γ.Ε.)» του άρθ. 16 ν. 4602/2019 (Α’ 45)
(βδ) τα στοιχεία παρακολούθησης των γεωθερμικών πεδίων της Χώρας σύμφωνα με το άρθ. 21 ν. 4602/2019 (Α’ 45).
ΙΙΙ. ΣΤΑΔΙΟ Α2.
- (α) H Αρχή απογραφής καθορίζει το ποσοστό επιμερισμού που αντιστοιχεί σε κάθε περιφέρεια ή θαλάσσια περιοχή.
(β) Ειδικά κατά τον υπολογισμό του ποσοστού επιμερισμού, δεν συνυπολογίζονται στην έκταση κάθε περιφέρειας ή θαλάσσιας περιοχής:
(βα) οι περιοχές του Παραρτήματος Β, μέρη Ι (περιοχές εκ των προτέρων αποκλεισμού για όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και ΙΙ (περιοχές αποκλεισμού για ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), όπως ισχύουν κατά την έναρξη του Σταδίου Α2
(ββ) οι νήσοι που δεν θα έχουν ενταχθεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα, μέχρι το πέρας της περιόδου που ορίζεται στο άρθ. 12 παρ. 1 (β), σημείο (ββ) (πενταετίας από ημερομηνία εφαρμογής).
- Κατά παρέκκλιση της τέταρτης παραγράφου [σημείο (β)], και ειδικά για την πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας εκπόνησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για την ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούν να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 1 έως 4 του Παραρτήματος Α [αιολική (χερσαία - υπεράκτια), ηλιακή, υδροηλεκτρική και γεωθερμική].
- Η Αρχή απογραφής καθορίζει:
(α) τον περιφερειακό στόχο κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας κάθε περιφέρειας, ως το ποσοστό επιμερισμού της περιφέρειας αυτής επί του εθνικού στόχου ΑΠΕ
(β) τον θαλάσσιο στόχο κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας κάθε θαλάσσιας περιοχής, ως το ποσοστό επιμερισμού αυτής της θαλάσσιας περιοχής επί του Εθνικού Στόχου ΑΠΕ.
ΙV. ΕΓΚΡΙΣΗ
- Οι περιφερειακοί και οι θαλάσσιοι στόχοι κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα.
- (α) Πριν το προεδρικό διάταγμα της 11ης παραγράφου, και πριν την έναρξη διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, η Αρχή σχεδιασμού ορίζει υποχρεωτικές αποστάσεις μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων προϋφιστάμενων και θεσμοθετημένων χρήσεων γης.
(β) Με τον καθορισμό αποστάσεων σύμφωνα με το σημείο (α) επιδιώκεται αποκλειστικά:
(βα) η ασφάλεια του κοινού και των εγκαταστάσεων
(ββ) η τήρηση της στάθμης θορύβου που έχει ήδη θεσμοθετηθεί για τις αντίστοιχες χρήσεις.
(γ) Κατά παρέκκλιση του σημείου (ββ), στις περιοχές που υπάγονται στο άρθρο 32 παρ. 1 ν. 4759/2020 (ΦΕΚ Α’ 245) [περιοχές όπου ισχύει η εκτός σχεδίου δόμηση], δεν ορίζονται αποστάσεις για την τήρηση της στάθμης θορύβου. Στις περιοχές αυτές, ισχύουν σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια δεικτών περιβαλλοντικού θορύβου από τη λειτουργία συγκοινωνιακών έργων κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
- (α) Πριν το προεδρικό διάταγμα της 11ης παραγράφου συντάσσεται μερική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - Μέρος Α).
(β) Αντικείμενο του Μέρους Α της στρατηγικής μελέτης είναι:
(βα) η εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εγκατάστασης, λειτουργίας, και απόσυρσης της αντιπροσωπευτικής τεχνολογίας αναφοράς για κάθε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί σε βαθμό που να επιτρέπει την επίτευξη των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας
(ββ) η εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον καθορισμό αποστάσεων, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις της 12ης παραγράφου του παρόντος άρθρου
(βγ) η εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων ανάπτυξης και επέκτασης του συστήματος μεταφοράς, που είναι αναγκαία για την υλοποίηση των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας.
Για το σημείο (βγ), λαμβάνεται υπόψη το εγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ).
(βδ) Επίσης, στο Μέρος Α περιλαμβάνονται οι αναλύσεις ευαισθησίας του άρθρου 8 [μέρος ΙΙ(Α)], όπως περιγράφονται στο Παράρτημα Ε.
- Το προεδρικό διάταγμα της 11ης παραγράφου εκδίδεται κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης επί του Μέρους Α, διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών.
- Επίσης, το προεδρικό διάταγμα της 11ης παραγράφου εκδίδεται
(α) κατόπιν απλής γνώμης της ΡΑΕ
(β) ειδικά για την οριοθέτηση των περιοχών με κορεσμένο δίκτυο, και τον καθορισμό των νήσων που δεν θα έχουν ενταχθεί κατά την περίοδο ισχύος του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου στο διασυνδεδεμένο σύστημα, κατόπιν διαβούλευσης με την ΑΔΜΗΕ Α.Ε., η οποία είναι υποχρεωμένη να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
- Το προεδρικό διάταγμα της 11ης παραγράφου περιλαμβάνει επίσης, σε παραρτήματα:
(α) συνοπτικούς χάρτες της θεωρητικά και οριστικά διαθέσιμης ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας
(β) συνοπτική περιγραφή της αντιπροσωπευτικής τεχνολογίας αναφοράς.
Άρθρο 8
Μέσα και κατευθύνσεις για τη διαδικασία επιμερισμού των θαλάσσιων και περιφερειακών στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας σε ζώνες καταλληλότητας και θαλάσσιες ζώνες καταλληλότητας (φάση Β)
Όπως προαναφέρθηκε, η Φάση Β αφορά τον επιμερισμό των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων, οι οποίοι ορίστηκαν στη Φάση Α (στάδιο Α2), σε ζώνες καταλληλότητας. Πρόκειται για μία φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας η τοπική αυτοδιοίκηση β’ βαθμού έχει σημαντική ευελιξία. Η ευελιξία αυτή είναι απαραίτητη για την κατοχύρωση της τοπικής συμμετοχής στην ενεργειακή μετάβαση, που αποτελεί βασικό άξονα της πρότασης.
Πριν όμως αναλυθεί η διαδικασία που γίνεται ο επιμερισμός αυτός (η οποία περιγράφεται στο ακριβώς επόμενο πλαίσιο), τίθενται οι κατευθύνσεις και οι περιορισμοί, στο πλαίσιο των οποίων θα ασκηθεί η ευελιξία αυτή. Πρώτα από όλα, ο επιμερισμός σε ζώνες καταλληλότητας πρέπει να εξαντλεί τον στόχο που τέθηκε για κάθε περιφέρεια στη φάση Α. Στη συνέχεια, ο επιμερισμός αυτός θα πρέπει να γίνεται σε περιοχές μικρότερης συμβολής στην προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, και σε περιοχές με άλλες συμβατές χρήσεις γης, εφόσον οι τελευταίες δεν εμπίπτουν στις παραπάνω (ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο θα γίνει η ιεράρχηση αυτή, ο οποίος περιλαμβάνει δυο κύκλους επιμερισμού, περιγράφεται στο επόμενο άρθρο).
Επιπλέον, ο επιμερισμός πρέπει να ικανοποιεί τρεις ακόμα βασικές κατευθύνσεις: Πρώτον, πρέπει να ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις σε ορισμένα προστατευόμενα είδη, με αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένες μορφές ΑΠΕ: με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, για τον σκοπό αυτόν επιβάλλεται η χρήση αναλύσεων ευαισθησίας. Δεύτερον, επειδή οι επιπτώσεις των βοηθητικών έργων (π.χ. δρόμων, δικτύων μεταφοράς) είναι συχνά μεγαλύτερες από αυτές των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, επιβάλλεται η ελαχιστοποίηση της κατασκευής νέων έργων διασύνδεσης: έμμεσα, η επιλογή αυτή κατευθύνει τη χωροθέτηση σε περιοχές με κατάλληλες υποδομές, και μακριά από πιο άθικτες περιοχές. Και τέλος, πρέπει να διασφαλιστούν οι αποστάσεις από άλλες χρήσεις, που ορίστηκαν στη φάση Α.
Ι. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
- (α) Οι περιφερειακοί και θαλάσσιοι στόχοι κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας επιμερίζονται καταρχήν και κατά προτεραιότητα:
(αα) σε περιοχές μικρότερης συμβολής στην προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος,
(αβ) σε περιοχές με άλλες συμβατές χρήσεις γης, εφόσον οι τελευταίες δεν εμπίπτουν στο σημείο (αα).
(β) Με την επιφύλαξη του άρθρου 5, παρ. 2, η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος γίνεται αποκλειστικά στις περιοχές του σημείου (α) (ζώνες καταλληλότητας).
- Για την ουσιαστική πραγμάτωση των κατευθύνσεων της προηγούμενης παραγράφου:
(α) στις θαλάσσιες περιοχές, ο επιμερισμός λαμβάνει χώρα μέσω του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, σύμφωνα με το άρθ. 9 (παρ. 1),
(β) στις χερσαίες περιοχές, ο επιμερισμός λαμβάνει χώρα σε δυο κύκλους, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του άρθρου 9 (παρ. 2 επ.),
(γ) σε όλες τις περιοχές, λαμβάνεται υπόψη η ιεράρχηση καταγραφής των κατηγοριοποιημένων περιοχών στα Παραρτήματα Γ και Δ.
- Για τις ανάγκες ερμηνείας του παρόντος, όταν μία περιοχή των Παραρτημάτων Γ και Δ εντάσσεται σε περισσότερες κατηγορίες, ή σε περίπτωση αμφιβολίας, εφαρμόζεται για αυτή η κατηγοριοποίηση που συνεπάγεται το αυστηρότερο καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
ΙΙ. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΥ
Α. ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΕΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ
- (α) Στις περιπτώσεις του Παραρτήματος Ε, και ανεξάρτητα από άλλες ρυθμίσεις, ο επιμερισμός γίνεται βάσει αναλύσεων ευαισθησίας των θιγόμενων ειδών ή του τοπίου. Ειδικότερα, η προπαρασκευαστική πράξη της παρ. 4, και, εφόσον είναι απαραίτητο, η οριστική πράξη της παρ. 8 του επόμενου άρθρου τεκμηριώνουν βάσει του συστήματος βαθμονόμησης της ανάλυσης ευαισθησίας ότι ο καθορισμός των ζωνών καταλληλότητας ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στα θιγόμενα είδη ή στοιχεία του περιβάλλοντος.
(β) Οι αναλύσεις ευαισθησίας έχουν το ελάχιστο περιεχόμενο του Παραρτήματος Ε, μέρος ΙΙ.
(γ) Αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση των αναλύσεων ευαισθησίας είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ.
(δ) Οι αναλύσεις ευαισθησίας ολοκληρώνονται και τίθενται στη διάθεση των περιφερειακών συμβουλίων πριν την πρώτη εφαρμογή του παρόντος.
(ε) Κατά παρέκκλιση του σημείου (δ), και εφόσον δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση όλων των αναλύσεων ευαισθησίας εντός του χρονικού διαστήματος του ίδιου σημείου, χρησιμοποιείται το χρονοδιάγραμμα προτεραιότητας του Παραρτήματος Ε, μέρος Ι. Εφόσον δεν είναι ούτε αυτό δυνατό, η θεματολογία των αναλύσεων ευαισθησίας κατά το ως άνω Παράρτημα εξετάζεται από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - Μέρος Α.
Β. ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ
- Οι οριστικές προπαρασκευαστικές πράξεις του άρθρου 9 (μέρος ΙΙ) τεκμηριώνουν τη μέγιστη δυνατή τεχνικά αξιοποίηση των υφιστάμενων έργων διασύνδεσης.
Γ. ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- Ο καθορισμός των ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και άλλων δραστηριοτήτων δεν εμπίπτει στη διαδικασία επιμερισμού των θαλάσσιων και περιφερειακών στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας.
- Ο καθορισμός των ελάχιστων αποστάσεων κατά την προηγούμενη παράγραφο λαμβάνει χώρα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του άρθρου 7 παρ. 12.
Άρθρο 9
Διαδικασία επιμερισμού των θαλάσσιων και περιφερειακών στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας σε ζώνες καταλληλότητας και θαλάσσιες ζώνες καταλληλότητας (φάση Β)
Όπως προαναφέρθηκε, το νομικό πλαίσιο επιβάλλει τη διάκριση μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών. Στις θαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει η υποχρέωση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (η οποία απορρέει από το ενωσιακό δίκαιο), ο επιμερισμός σε ζώνες καταλληλότητας γίνεται μέσω του του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
Κατά την πρόταση, η ζώνη καταλληλότητας είναι μία έκταση ίδιας περίπου τάξης μεγέθους με δημοτική ενότητα ή μικρότερη. Κατά τη διαδικασία επιμερισμού, εκτός από τα όρια της ζώνης καταλληλότητας, καθορίζονται οι μορφές ανανεώσιμης ενέργειας που θα υποδεχτεί, και ο στόχος ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας για τη ζώνη αυτή: π.χ., ζώνη καταλληλότητας Α1 για αιολική ενέργεια 30 MW, ζώνη καταλληλότητας για υδροηλεκτρική ενέργεια Υ1 20 MW, κοκ. Με βάση τη χαρτογράφηση της φάσης Α, και τις κατευθύνσεις και περιορισμούς του προηγούμενου άρθρου, η διαδικασία αυτή επιτρέπει μεγάλο περιθώριο επιλογών. Μάλιστα, μια περιφέρεια, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει δύο η περισσότερες επιλογές, ιεραρχημένες ή μη (στην περίπτωση αυτή, η τελική επιλογή θα γίνει στην οριστικοποίηση του σχεδιασμού)
Στις χερσαίες περιοχές, ο επιμερισμός σε ζώνες γίνεται από τις περιφέρειες σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος χρησιμοποιεί τις “προτιμητέες περιοχές”. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνονται στο παράρτημα Β της πρότασης και είναι οι περιοχές στις οποίες ενθαρρύνεται έντονα η χωροθέτηση των ΑΠΕ.
Εφόσον τεκμηριώνεται πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι οι προτιμητέες περιοχές δεν επαρκούν για την επίτευξη του περιφερειακού στόχου, τότε μια περιφέρεια μπορεί να προσφύγει στις “αποφευκτέες περιοχές” (Παράρτημα Γ). Πρόκειται για τις περιοχές των οποίων η χρήση επιδιώκεται να είναι η ελάχιστη δυνατή. Γι’ αυτό και η ανεπάρκεια των προτιμητέων περιοχών τεκμηριώνεται και ελέγχεται δικαστικά. Μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας είναι ότι πριν την έναρξη του δεύτερου κύκλου, δηλαδή πριν μια περιφέρεια καταφύγει στις αποφευκτέες περιοχές, διενεργείται δημόσια διαβούλευση.
Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου, το περιφερειακό συμβούλιο εγκρίνει τις προτάσεις του για τις οριστικές ζώνες καταλληλότητας, βεβαιώνοντας την επίτευξη του περιφερειακού στοχου. Πριν από την οριστική αυτή έγκριση, προηγείται δημόσια διαβούλευση και συμπλήρωση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη φάση αυτή, και στη δημόσια διαβούλευση που τη συνοδεύει, εξετάζονται αποκλειστικά οι επιπτώσεις των ζωνών καταλληλότητας που επιλέχθηκαν, και όχι άλλα θέματα.
Τέλος, μία παρέκκλιση είναι απαραίτητη για τις νήσους του μη διασυνδεδεμένου συστήματος. Μολονότι και εδώ ο επιμερισμός υπακούει στις ίδιες κατευθύνσεις και περιορισμούς, και γίνεται σε δύο κύκλους, οι αρμοδιότητες ασκούνται από τα δημοτικά, και όχι τα περιφερειακά συμβούλια: πράγματι, αφού οι νήσοι αυτοί πρέπει να ικανοποιήσουν μόνο τις τοπικές ενεργειακές τους ανάγκες, η επιβολή των επιλογών των περιφερειακών συμβουλίων δεν έχει νόημα.
Ι. ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ
- Ο επιμερισμός των θαλάσσιων στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας σε θαλάσσιες ζώνες καταλληλότητας υλοποιείται μέσω της έγκρισης ή αναθεώρησης των Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων κατά τις κείμενες διατάξεις.
- Μέχρι την πρώτη έγκριση των Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων, ο επιμερισμός σε θαλάσσιες ζώνες καταλληλότητας γίνεται από την Αρχή σχεδιασμού με τη διαδικασία του παρόντος άρθρου.
ΙΙ. ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ
- Ο επιμερισμός των περιφερειακών στόχων κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας σε ζώνες καταλληλότητας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υλοποιείται από τις Περιφέρειες σε 2 κύκλους επιμερισμού.
- (α) Σε ζώνες καταλληλότητας ή τμήματά τους, τα οποία αποτελούν συγχρόνως περιοχές με κορεσμένο δίκτυο, ο επιμερισμός του στόχου κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια απορρόφησης ισχύος που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μέσω Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.).
(β) Ο ΑΔΜΗΕ ενσωματώνει αμελλητί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης τα απαιτούμενα σε κάθε ζώνη καταλληλότητας έργα ενίσχυσης, και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, ανάπτυξης του συστήματος.
Α. ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΥ
- Με προπαρασκευαστική του πράξη, το περιφερειακό συμβούλιο επιμερίζει τον περιφερειακό στόχο κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας της οικείας περιφέρειας σε ζώνες καταλληλότητας εντός περιοχών του Παραρτήματος Γ (προτιμητέες περιοχές).
- Ειδικότερα, η προπαρασκευαστική πράξη της προηγούμενης παραγράφου:
(α) ορίζει τις ζώνες καταλληλότητας που εντάσσονται σε περιοχές του Παραρτήματος Γ (προτιμητέες περιοχές), και
(β) ορίζει, για κάθε ζώνη καταλληλότητας
(βα) την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και
(βγ) τον στόχο κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας κατά το πέρας της περιόδου ισχύος του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου
(γ) τεκμηριώνει, για τον πρώτο κύκλο, τη συνδρομή των περιορισμών των μερών ΙΙΑ (επιμερισμός βάσει αναλύσεων ευαισθησίας) και ΙΙΒ (ελαχιστοποίηση νέων έργων διασύνδεσης) του προηγούμενου άρθρου.
- (α) Κατ’ επιλογή του Περιφερειακού Συμβουλίου, η πράξη της 5ης παραγράφου μπορεί να ορίζει μία ή περισσότερες, ιεραρχημένες ή μη επιλογές επιμερισμού, που διαφέρουν ως προς τα στοιχεία της 6ης παραγράφου.
(β) Στην περίπτωση αυτή, πρέπει όλες οι επιλογές να επιτυγχάνουν τον περιφερειακό στόχο κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας της 4ης παραγράφου.
- (α) Πριν την έκδοση της προπαρασκευαστικής πράξης της προηγούμενης παραγράφου, διεξάγεται δημόσια διαβούλευση διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών επί προσχεδίου της προπαρασκευαστικής πράξης και μερικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση - μέρος Β).
(β) Το μέρος Β εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών ζωνών καταλληλότητας στις περιοχές του Παραρτήματος Γ.
(γ) Το μέρος Β δεν επανεξετάζει τα θέματα του μέρους Α.
- Εφόσον δεν εφαρμόζεται το μέρος Β του παρόντος άρθρου, η προπαρασκευαστική πράξη της 5ης παραγράφου τεκμηριώνει πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία την επίτευξη του περιφερειακού στόχου κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας από όλες τις επιλογές που περιλαμβάνονται στην οριστική πράξη. Στην αντίθετη περίπτωση, εφαρμόζεται το άρθρο 10, παρ. 2 (α).
Β. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΥ
- (α) Εφόσον δεν είναι δυνατή η τεκμηρίωση πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία της επίτευξης του περιφερειακού στόχου κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας, το περιφερειακό συμβούλιο, με δεύτερη προπαρασκευαστική πράξη, επιμερίζει τον υπολειπόμενο περιφερειακό στόχο κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας στις περιοχές του Παραρτήματος Δ (αποφευκτέες περιοχές).
(β) Στον δεύτερο κύκλο επιμερισμού, το περιφερειακό συμβούλιο επιδιώκει την κατά προτεραιότητα χρήση των αποφευκτέων περιοχών του σημείου 1 του Παραρτήματος Δ.
- Με ποινή ακυρότητας της οριστικής πράξης, η προπαρασκευαστική πράξη της προηγούμενης παραγράφου
(α) Τεκμηριώνει, πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία, την αδυναμία επίτευξης του περιφερειακού στόχου κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας αποκλειστικά από περιοχές του Παραρτήματος Γ (προτιμητέες περιοχές)
(β) Tην απόρριψη των εναλλακτικών ή πρόσθετων ζωνών καταλληλότητας εντός περιοχών του Παραρτήματος Γ, που τυχόν προτάθηκαν αιτιολογημένα κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για το Μέρος Β.
- (α) Κατ’ επιλογή του Περιφερειακού Συμβουλίου, η πράξη της 10ης παραγράφου μπορεί να ορίζει μία ή περισσότερες, ιεραρχημένες ή μη επιλογές επιμερισμού, που διαφέρουν ως προς τα στοιχεία της 6ης παραγράφου.
(β) Στην περίπτωση αυτή, πρέπει όλες οι συνδυασμένες επιλογές του πρώτου και του δεύτερου κύκλου να επιτυγχάνουν τον περιφερειακό στόχο κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας της 4ης παραγράφου.
Γ. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΖΩΝΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ
- Με οριστική πράξη του, που λαμβάνεται κατά τις κείμενες διατάξεις, το περιφερειακό συμβούλιο
(α) εγκρίνει τη μία ή περισσότερες επιλογές επιμερισμού που καθορίστηκαν κατά τον πρώτο και, εφόσον κρίθηκε αναγκαίο, τον δεύτερο κύκλο.
(β) βεβαιώνει την επίτευξη του περιφερειακού στόχου κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας από όλες ανεξαιρέτως τις επιλογές επιμερισμού που περιλαμβάνονται στην οριστική πράξη.
Σε περίπτωση που δεν συντρέχει το σημείο (β), εφαρμόζεται το άρθρο 10, παρ. 2 (α) ή παρ. 2 (β).
- (α) Πριν την έκδοση της οριστικής πράξης της προηγούμενης παραγράφου, διεξάγεται δημόσια διαβούλευση διάρκειας 30 ημερών επί προσχεδίου της προπαρασκευαστικής πράξης και μερικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (Στρατηγικής Περιβαλλοντική Εκτίμηση - μέρος Γ).
(β) Το μέρος Γ εξετάζει
(βα) τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών ζωνών καταλληλότητας στις περιοχές του Παραρτήματος Δ
(ββ) τη συνδρομή, για τον δεύτερο κύκλο επιμερισμού, των απαιτήσεων των μερών ΙΙ (αναλύσεις ευαισθησίας) και ΙΙΙ (ελαχιστοποίηση νέων έργων διασύνδεσης) του προηγούμενου άρθρου
(γ) Το μέρος Γ δεν επανεξετάζει τα θέματα του μέρους Α ή Β.
- Με την επιφύλαξη του άρθρου 10, η οριστική πράξη επιμερισμού που εκδίδεται σύμφωνα με τις ουσιαστικές και τυπικές απαιτήσεις του παρόντος άρθρου, έχει χαρακτήρα σύμφωνης πρότασης για τις ρυθμίσεις του σχεδίου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου που αναφέρονται στην οικεία περιφέρεια, και της περιβαλλοντικής εκτίμησης των επιπτώσεών του.
Δ. MH ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
- Η διαδικασία του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται και στις νήσους του μη διασυνδεδεμένου συστήματος.
- Κατά παρέκκλιση της προηγούμενης παραγράφου, οι αρμοδιότητες των περιφερειακών συμβουλίων κατά το παρόν άρθρο ασκούνται από τα δημοτικά συμβούλια.
- Για τις ανάγκες του παρόντος, η Κρήτη εντάσσεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Άρθρο 10
Οριστικοποίηση του σχεδιασμού
Μετά την ολοκλήρωση της φάσης Β, ακολουθεί η οριστικοποίηση του σχεδιασμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εάν έχουν τηρηθεί οι ουσιαστικές και διαδικαστικές επιλογές των προηγούμενων άρθρων, οι επιλογές των Περιφερειών είναι δεσμευτικές. Παρόλα αυτά, προβλέπεται μία ακόμα φάση, για να εξυπηρετηθούν 5 ανάγκες:
α) Η ανάγκη της δημοσιοποίησης όλων των πράξεων για τις χερσαίες και τις θαλάσσιες περιοχές, ώστε να σχηματιστεί η ολοκληρωμένη εικόνα για όλη την επικράτεια.
β) Η ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού, εφόσον τα περιφερειακά συμβούλια δεν έχουν ασκήσει, ή δεν έχουν ασκήσει έγκαιρα τις αρμοδιότητές τους μέσα στις προθεσμίες που ισχύουν. σε ορισμένη προθεσμία, ο επιμερισμός σε ζώνες καταλληλότητας γίνεται από το ΥΠΕΝ
γ) Η ανάγκη θέσπισης πρόσθετων ρυθμίσεων για ορισμένες κατηγορίες ΑΠΕ, οι οποίες δεν έχουν περιφερειακή διάσταση, όπως όρια εκπομπών, τεχνικοί όροι κ.λπ.
δ) Η ανάγκη χωροθέτησης πιλοτικών έργων.
ε) Και τέλος, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η ανάγκη άμβλυνσης περιφερειακών ανισοτήτων, αντιμετώπισης σωρευτικών επιπτώσεων με έργα άλλης κατηγορίας ή καλύτερης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εφόσον η ανάγκη αυτή τεκμηριώνεται από τη “συνολική εικόνα”.
Η σύνθεση των παραπάνω συνιστά το σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Μετά την έκδοση όλων των οριστικών πράξεων επιμερισμού των περιφερειακών συμβουλίων και δημοτικών συμβουλίων του προηγούμενου άρθρου, η Αρχή σχεδιασμού:
(α) δημοσιοποιεί όλες τις πράξεις επιμερισμού, συμπεριλαμβανόμενων των προπαρασκευαστικών πράξεων
(β) δημοσιοποιεί τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (μέρη Α έως Γ), όπως εγκρίθηκαν, σύμφωνα με τη διαδικασία του προηγούμενου άρθρου.
- Πριν την έναρξη διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, η Αρχή σχεδιασμού:
(α) ασκεί τις αρμοδιότητες των περιφερειακών συμβουλίων και δημοτικών συμβουλίων της προηγούμενης παραγράφου, εφόσον αυτές δεν ασκήθηκαν, για οποιοδήποτε λόγο, εντός 15 μηνών από τη δημοσιοποίηση του προεδρικού διατάγματος του άρθρου 7 (παρ. 12)
(β) μπορεί να προσθέτει επιλογές επιμερισμού εφόσον μία πράξη επιμερισμού δεν περιέχει εναλλακτικές επιλογές, ή αποκλειστικά για λόγους
(i) καλύτερης προστασίας της βιοποικιλότητας, του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος
(ii) καλύτερης αξιοποίησης αναδυόμενων τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας
(iii) άμβλυνσης των χωρικών ανισοτήτων, καταπολέμησης της ενεργειακής ένδειας και βελτίωσης της συνύπαρξης με άλλες χρήσεις
(iv) άμβλυνσης των σωρευτικών επιπτώσεων με άλλα υφιστάμενα ή σχεδιαζόμενα έργα και δραστηριότητες εθνικού επιπέδου
- (α) Για την εξυπηρέτηση των σκοπών του παρόντος, και πριν την έναρξη διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, η Αρχή σχεδιασμού μπορεί να προτείνει υποχρεωτικούς όρους και περιορισμούς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την επικράτεια, που αφορούν τα παρακάτω θέματα:
(αα) όρια εκπομπών
(αβ) αποστάσεις μεταξύ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
(αγ) υποχρεωτικούς περιβαλλοντικούς ή και ειδικότερους τεχνικούς όρους για την κατασκευή, λειτουργία και αποξήλωση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως σε περιοχές των Παραρτημάτων Γ και Δ
(αδ) τα κριτήρια αύξησης του ελάχιστου ποσοστού υποχρεωτικής κάλυψης από ενεργειακές κοινότητες, ή από ενώσεις ενεργειακών κοινοτήτων των περιφερειακών ή θαλάσσιων στόχων εγκατεστημένης ισχύος, καθώς τον ποσοτικό προσδιορισμό των κριτηρίων αυτών, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθ. 11
(αε) εφόσον συντρέχει η περίπτωση αυτή, τα κριτήρια αειφορίας για την απομάκρυνση μη αποδοτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με το άρθ. 12 παρ. 4.
(β) Σε κάθε περίπτωση, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπ’ αριθμόν 3 και 6 έως 9, η αρμόδια αρχή προτείνει, και συμπεριλαμβάνει στον οριστικοποιημένο σχεδιασμό όρια εκπομπών για τους κυριότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και σε υδάτινους αποδέκτες.
(γ) Οι όροι των σημείων (α) και (β) πρέπει να είναι συμβατοί με τον επιμερισμό του περιφερειακού στόχου κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας σε ζώνες καταλληλότητας, όπως καθορίστηκε κατά το άρθρο 9.
(δ) Εφόσον εφαρμόζεται η παρούσα παράγραφος, οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συμπληρώνονται ή τροποποιούνται, και οριστικοποιούνται.
- Οι πράξεις επιμερισμού της παραγράφου 1, όπως τυχόν συμπληρώθηκαν με την παράγραφο 2, και οι Μερικές Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως συμπληρώθηκαν, τροποποιήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν, υπάγονται στη διαδικασία διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό και εγκρίνονται από κοινού με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο σύμφωνα με το άρθρο 6 της Οδηγίας 2001/42, και το άρθ. 5 [παρ. 3, περ. (α) και (β)] του ν. 4447/2016 (Α’ 241).
- Κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης, η διαδικασία διαβούλευσης της προηγούμενης παραγράφου διαρκεί τουλάχιστον 60 ημέρες.
Γ. ΜΕΤΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Άρθρο 11
Μέτρα προώθησης των ενεργειακών κοινοτήτων
Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, τα οποία είναι τα ακόλουθα: (α) ελάχιστο ποσοστό των περιφερειακών και θαλάσσιων στόχων που μπορεί να καλυφθεί κατά προτεραιότητα από ενεργειακές κοινότητες. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κάθε πενταετία, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες κάθε περιφέρειας, (β) απαλλαγή από ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για την ένταξη σε καθεστώς στήριξης, (γ) απαλλαγή από χρεώσεις που δεν αντανακλούν το κόστος του φορέα, (δ) δυνατότητα διασυνοριακής συμμετοχής και (ε) δυνατότητα κατοχής δικτύων διανομής.
- Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται αποκλειστικά σε ενεργειακές κοινότητες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της αποθήκευσης και της αυτοκατανάλωσης, της ενεργειακής αποδοτικότητας, διαχείρισης της ζήτησης, και της διανομής και προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ.
- (α) Για την επίτευξη των στόχων του άρθρου 2 του παρόντος, και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, ορίζεται ελάχιστο ποσοστό του περιφερειακού στόχου κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας που μπορεί να καλυφθεί κατά προτεραιότητα από ενεργειακές κοινότητες, ή ενώσεις ενεργειακών κοινοτήτων με έδρα την ίδια περιφέρεια. Το ελάχιστο ποσοστό αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί.
1η εφαρμογή: 2%
1η αναθεώρηση (+5 έτη): 3%
2η αναθεώρηση (+10 έτη): 5%
3η αναθεώρηση (+15 έτη) και εφεξής: 7%
(β) Για την επίτευξη των στόχων του άρθρου 2 του παρόντος, και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, ορίζεται ελάχιστο ποσοστό του θαλάσσιου στόχου κατανεμημένης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας που μπορεί να καλυφθεί κατά προτεραιότητα από ενεργειακές κοινότητες, ή ενώσεις ενεργειακών κοινοτήτων με έδρα τις όμορες περιφέρειες.
1η εφαρμογή: 0%
1η αναθεώρηση (+5 έτη): 2%
2η αναθεώρηση (+10 έτη): 3%
3η αναθεώρηση (+15 έτη) και εφεξής: 5%
(γ) Τα ποσοστά των σημείων (α) και (β) δεν αναφέρονται σε κάθε ζώνη καταλληλότητας χωριστά, αλλά εφαρμόζονται στο σύνολο των ζωνών καταλληλότητας της οικείας περιφέρειας.
(δ) Τα ποσοστά των σημείων (α) και (β) μπορεί να αυξάνονται, για μία ή για όλες τις περιφέρειες, με βάση τουλάχιστον τα ακόλουθα κριτήρια:
(δα) το ποσοστό επιμερισμού κάθε περιφέρειας, και, στην περίπτωση (β), των όμορων περιφερειών
(δβ) τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας, και στην περίπτωση του σημείου (β), των όμορων περιφερειών
(δγ) το ποσοστό του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, ή, στην περίπτωση του σημείου (β), των όμορων περιφερειών που είναι μέλη ενεργειακών κοινοτήτων κατά την ολοκλήρωση της φάσης οριστικοποίησης του σχεδιασμού κατά το άρθ. 10
(δδ) το ποσοστό του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, ή, στην περίπτωση του σημείου (β), των όμορων περιφερειών που βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής ένδειας.
(ε) Κατά τη φάση οριστικοποίησης του σχεδιασμού, μπορεί να προστίθενται και άλλα ποσοτικά κριτήρια στα κριτήρια του προηγούμενου εδαφίου, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές ή ενεργειακές συνθήκες στην επικράτεια ή σε ορισμένη περιφέρεια.
(στ) Λαμβάνοντας υπόψη την οριστικοποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του άρθρου 10 (παρ. 4), η αρμόδια αρχή προσδιορίζει αριθμητικά τα κριτήρια των σημείων (δ) και (ε) κατά τη φάση οριστικοποίησης του σχεδιασμού.
- (α) Εντός 60 ημερών από την έγκριση του οριστικοποιημένου σχεδιασμού κατά το άρθ. 10 (παρ. 4) του παρόντος, οι ενεργειακές κοινότητες ή ενώσεις ενεργειακών κοινοτήτων με έδρα τις οικείες Περιφέρειες υποβάλλουν δεσμευτική δήλωση ενδιαφέροντος για την κάλυψη του ελάχιστου ποσοστού των σημείων (α) έως (δ) της παρ. 2.
(β) Εφόσον το ελάχιστο ποσοστό των σημείων (α) έως (δ) δεν καλυφθεί από ενεργειακές κοινότητες ή ενώσεις τους, το υπόλοιπο καθίσταται διαθέσιμο σε κάθε παραγωγό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τις κείμενες διατάξεις.
(γ) Εφόσον οι δηλώσεις ενδιαφέροντος υπερκαλύπτουν τα ελάχιστα ποσοστά των σημείων (α) έως (δ) της παρ. 2, τα ελάχιστα ποσοστά κατανέμονται μεταξύ των ενεργειακών κοινοτήτων που υπέβαλαν σχετική δήλωση με βάση πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια, που διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση του πληθυσμού, και ιδίως των καταναλωτών σε κατάσταση ενεργειακής ένδειας, σε μικρά νησιά και σε απόκεντρες περιοχές κάθε περιφέρειας στις υπηρεσίες των ενεργειακών κοινοτήτων.
(δ) Τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη δήλωση ενδιαφέροντος προσδιορίζονται με την υπουργική απόφαση του 12 παρ. 5 του παρόντος.
- Κατ’ εφαρμογή του άρθ. 11 (παρ. 2 και παρ. 3) του ν. 4513/2018 (Α’ 92), οι ενεργειακές κοινότητες ή ενώσεις ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες κατανέμεται το παραπάνω ελάχιστο ποσοστό:
(α) Απαλλάσσονται από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για την ένταξη σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σύμφωνα με τους ειδικότερους ορισμούς του άρθ. 7 ν. 4414/2016, όπως εκάστοτε ισχύει
(β) Απαλλάσσονται από κάθε χρέωση που δεν αντανακλά το κόστος των υπηρεσιών του φορέα αυτού, εφόσον συμβάλλονται με τον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Φο.Σ.Ε.Τε.Κ.) του άρθρου 5 (παρ. 5 και παρ. 7) ν. 4414/2016.
- (α) Κατ’ εφαρμογή του άρθ. 22 παρ. 6 της οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι ενεργειακές κοινότητες ή ενώσεις ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες κατανέμεται το παραπάνω ελάχιστο ποσοστό είναι ανοιχτές στη διασυνοριακή συμμετοχή.
(β) Κατ’ εφαρμογή του άρθ. 16 της οδηγίας 2018/944 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ, οι ενεργειακές κοινότητες ή ενώσεις ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες κατανέμεται το παραπάνω ελάχιστο ποσοστό:
(βα) μπορούν να κατέχουν, να συστήνουν, να αγοράζουν ή να μισθώνουν δίκτυα διανομής και να τα διαχειρίζονται αυτόνομα
(ββ) εφόσον πάρουν την απόφαση αυτή, μπορούν τα δίκτυα αυτά, ως κλειστά δίκτυα διανομής, να εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις του άρθ. 38 παρ. 2 της ίδιας οδηγίας.
Άρθρο 12
Μέτρα προώθησης της αυτοκατανάλωσης ενέργειας
Το άρθρο αποσκοπεί στην πραγμάτωση του δικαιώματος των κατοίκων πολυκατοικιών – ενός μεγάλους μέρους του πληθυσμού της χώρας – να καταστεί αυτοκαταναλωτής ενέργειας (παραγωγής-κατανάλωσης) από οικιακούς παραγωγούς που διαμένουν στο κτίριο. Όπως προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο, εισάγεται η διάκριση των αυτοκαταναλωτών που ενεργούν από κοινού και των αυτοκαταναλωτών που ενεργούν μεμονωμένα. Όλοι μπορούν να είναι μέλη ενεργειακών κοινοτήτων και όλοι μπορούν να χρησιμοποιούν αναλογικά τους κοινόχρηστους χώρους, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η κύρια χρήση των τελευταίων, και ανεξάρτητα από ό,τι προβλέπεται στον κανονισμό. Για να μην είναι απαραίτητη η απόκτηση του εξοπλισμού από τους αυτοκαταλωτές, και σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, οι αυτοκαταναλωτές αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό που ανήκει – ή βρίσκεται υπό την διαχείριση – τρίτου μέρους. Με τις παραπάνω προϋποθέσεις, πολεοδομικές και χωροταξικές διατάξεις δεν μπορούν να απαγορεύσουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις, εκτός αν πρόκειται για στοιχεία του πολιτιστικού περιβάλλοντος με ιδιαίτερη αξία.
- Κάθε συγκάτοικος έχει δικαίωμα να καταστεί αυτοκαταναλωτής ενέργειας, είτε από κοινού, είτε όχι.
- Σε εφαρμογή της παραγράφου 1:
(α) οι ενεργειακές ανάγκες των κοινόχρηστων και κοινόκτητων χώρων μπορούν να ικανοποιούνται με αυτοκατανάλωση ενέργειας από κοινού
(β) οι ενεργειακές ανάγκες των ιδιωτικών (μη κοινόχρηστων) χώρων μπορούν να ικανοποιούνται από αυτοκατανάλωση ενέργειας,
(i) είτε από κοινού,
(ii) είτε όχι.
- Για την εφαρμογή της παραγράφου 2, σημείο (α)
(α) κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, και ανεξάρτητα από ό,τι ορίζεται στον κανονισμό, αρκεί η απόφαση των συγκατοίκων κατά πλειοψηφία.
(β) εάν δεν προκύπτει κάτι διαφορετικό, και εφόσον εφαρμόζεται το σημείο (α), οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας θεωρούνται ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα του άρθρου 107 ΑΚ
(γ) η ένωση του σημείου (β) μπορεί να είναι μέλος ενεργειακής κοινότητας.
- Για την εφαρμογή της παραγράφου 2, σημείο (β) (i):
(α) εφόσον δεν προκύπτει κάτι διαφορετικό, οι συνιδιοκτήτες που επιθυμούν να καταστούν αυτοκαταναλωτές ενέργειας που ενεργούν από κοινού θεωρούνται ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα του άρθρου 107 ΑΚ
(β) κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν μπορεί να αντιταχθεί στην σχετική απόφαση της ένωσης της παρ. (α) ο κανονισμός της πολυκατοικίας και
(γ) η ένωση του σημείου (α) μπορεί να είναι μέλος ενεργειακής κοινότητας.
- (α) Για την εφαρμογή της παραγράφου 2, σημείο (β), (ii):
(αα) αρκεί η κοινοποίηση μέσω ηλεκτρονικού μέσου του ενδιαφερόμενου συγκάτοικου προς ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία που ορίζονται από τον Κώδικα Διαχείρισης του ΔΕΔΔΗΕ
(αβ) στην παραπάνω κοινοποίηση, δεν μπορεί να αντιταχθεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας.
(β) Η κοινοποίηση του σημείου (α) θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτή, και ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την αυτοκατανάλωση μπορεί να συνδεθεί, εφόσον ο ΔΕΔΔΗΕ δεν απαντήσει εντός ενός μηνός από την υποβολή της κοινοποίησης.
- Για την εφαρμογή των παραγράφων 1 έως 5:
(α) ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την αυτοκατανάλωση ενέργειας, ανεξάρτητα από τις παραπάνω διακρίσεις, θεωρείται παράρτημα της πολυκατοικίας, με την έννοια του ΑΚ 956, και μπορεί να ανήκει στην κυριότητα, ή να βρίσκεται υπό την διαχείριση τρίτου μέρους.
(β) Εφόσον δεν εφαρμόζεται το σημείο (α), οι αυτοκαταναλωτές είναι υπεύθυνοι για την απομάκρυνση του εξοπλισμού μετά το πέρας της αυτοκατανάλωσης
(γ) Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, και ανεξάρτητα από όσα προβλέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας,
(γα) στην περίπτωση των αυτοκαταναλωτών ενέργειας που δεν ενεργούν από κοινού, ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την αυτοκατανάλωση μπορεί να τοποθετείται στους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους, εφόσον η χρήση των χώρων αυτών είναι αναλογική, και δεν καθίσταται αδύνατη η κύρια χρήση αυτών.
(γβ) στην περίπτωση των αυτοκαταναλωτών ενέργειας που ενεργούν από κοινού, ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την αυτοκατανάλωση μπορεί να τοποθετείται στους κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους, εφόσον δεν καθίσταται αδύνατη η κύρια χρήση αυτών.
(γγ) Σε κάθε περίπτωση, οι προϋποθέσεις εφαρμογής του σημείου (γβ) συντρέχουν στις παρακάτω περιπτώσεις:
(γγα) φωτοβολταϊκών που καλύπτουν μέχρι 50% της οροφής και 100% της στέγης
(γγβ) αντλίας θερμότητας που τοποθετείται σε πυλωτή ή ακάλυπτο χώρο.
(γγγ) ανεμογεννήτριας σε ακάλυπτο χώρο
(γγδ) οικιακά συστήματα αποθήκευσης.
(δ) Στην εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, δεν μπορούν να αντιταχθούν χωροταξικές, πολεοδομικές ή οικοδομικές διατάξεις, εκτός από ισχύουσες διατάξεις
(δα) που αποσκοπούν στην προστασία
(δαα) διατηρητέων κτιρίων,
(δαβ) παραδοσιακών οικισμών
(δαγ) αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ιστορικών τόπων ή
(δβ) αφορούν την αντοχή και ασφάλεια (συμπεριλαμβανόμενης της πυρασφάλειας) κτιρίων, συμπεριλαμβανόμενων των όμορων, όπως ενδεικτικά οι εγκεκριμένες με υπουργική απόφαση Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ (ΤΟΤΕΕ).
(δγ) Η έλλειψη ειδικών οικοδομικών διατάξεων δεν εμποδίζει την εφαρμογή του σημείου (δβ), εφόσον χρησιμοποιούνται ισοδύναμα εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα, ή διασφαλίζεται η αντοχή και η ασφάλεια (συμπεριλαμβανόμενης της πυροπροστασίας) βάσει των κείμενων γενικών οικοδομικών διατάξεων.
Δ. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 13
Μεταβατικές και διαχρονικές διατάξεις
Εδώ περιλαμβάνονται οι μεταβατικές και διαχρονικές διατάξεις, οι οποίες είναι απαραίτητες κυρίως λόγω της εξέλιξης των τεχνολογιών και της αλλαγής των περιοχών που εντάσσονται στα παραρτήματα.
Προτείνεται η αναθεώρηση του προεδρικού διατάγματος καθορισμού των στόχων κάθε 5 έτη για λόγους συμμόρφωσης με τυχόν αλλαγές στα παραρτήματα, και κάθε 10 έτη για αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Επίσης προβλέπονται ορισμένες βασικές ρυθμίσεις σχετικά με την απομάκρυνση απαρχαιωμένων υδροηλεκτρικών σταθμών.
- (α) Το προεδρικό διάταγμα του άρθρου 7 αναθεωρείται για τους παρακάτω λόγους:
(αα) Την προσαρμογή στην τεχνική εξέλιξη των μεθόδων χαρτογράφησης, της αντιπροσωπευτικής τεχνολογίας αναφοράς και των ελάχιστων αποστάσεων της 12ης παραγράφου.
(αβ) Την προσθήκη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τυχόν δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, σύμφωνα με την 9η παράγραφο.
(αγ) Τον επανυπολογισμό του ποσοστού επιμερισμού, ως συνέπεια της επικαιροποίησης του μη διασυνδεδεμένου συστήματος, των περιοχών του παραρτήματος Β (περιοχές εκ των προτέρων αποκλεισμού για όλες ή ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
(αδ) τον επανυπολογισμό του ποσοστού επιμερισμού, ως συνέπεια της τροποποίησης του εθνικού στόχου ΑΠΕ
(β) Η αναθεώρηση πραγματοποιείται:
(βα) κάθε 10 χρόνια, για τους σκοπούς των σημείων (αα) και (αβ)
(ββ) κάθε 5 χρόνια, για τους σκοπούς του σημείου (αγ)
(βγ) όπως ορίζεται στο εκάστοτε ισχύον ΕΣΕΚ για τους σκοπούς του σημείου (αδ).
(γ) Εφόσον, μετά τον επανυπολογισμό του σημείου (ββ), το ποσοστό επιμερισμού ορισμένης περιφέρειας ή θαλάσσιας περιοχής μειώνεται,
(γα) οι ζώνες καταλληλότητας που έχουν ήδη οριστεί επανακαθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 8
(γβ) δεν θίγονται οι διαδικασίες αδειοδότησης όσων σταθμών παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν υποβάλει πλήρη αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής πριν την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού νέων ζωνών καταλληλότητας κατά το άρθρο 8.
(δ) Εφόσον, μετά τον επανυπολογισμό του σημείου (ββ), το ποσοστό επιμερισμού ορισμένης περιφέρειας ή θαλάσσιας περιοχής αυξάνεται, επεκτείνονται οι ζώνες καταλληλότητας με τη διαδικασία του άρθρου 8.
- (α) Ο κρίσιμος χρόνος για την ένταξη ορισμένης περιοχής στο Παράρτημα Γ ή Δ, είναι ο χρόνος έκδοσης της προπαρασκευαστικής πράξης του άρθ. 9, παρ. 5 ή 9 παρ. 10 του παρόντος, αντιστοίχως.
(β) Ο κρίσιμος χρόνος για τη διαπίστωση ότι μία νήσος δεν είναι ενταγμένη στο διασυνδεδεμένο σύστημα είναι ο χρόνος της παρ. 1(β), εδ. (ββ) του παρόντος άρθρου (πενταετία από την ημερομηνία εφαρμογής).
- Κατά παρέκκλιση του σημείου (α), μέρος Ι του Παραρτήματος Δ, δεν συμπεριλαμβάνονται στις προτιμητέες περιοχές, οι περιοχές στις οποίες είναι εγκατεστημένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
(α) στους οποίους έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας, σύμφωνα με το άρθρο 20 ν. 4014/2011 (Α’ 209), όπως εκάστοτε ισχύει ή
(β) η δραστηριότητα των οποίων έχει προκαλέσει περιβαλλοντική ζημία ή άμεση απειλή περιβαλλοντικής ζημίας, με την έννοια του π.δ./τος 148/2009 (Α’ 190), όπως εκάστοτε ισχύει.
- (α) Σε εφαρμογή του σημείου (α) του άρθ. 10, παρ. 3, η αρμόδια αρχή κατά την οριστικοποίηση του σχεδιασμού ορίζει κριτήρια αειφορίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική ενέργεια.
(β) Τα κριτήρια αυτά αφορούν τουλάχιστον το δυσανάλογα υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης σε σχέση με
(βα) το όφελος από την παραγόμενη ενέργεια
(ββ) το περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος από την αποκατάσταση των υδρομορφολογικών στοιχείων του ποταμού [υδρολογικό καθεστώς (ποσότητα και δυναμική των υδάτινων ροών, σύνδεση με συστήματα υπόγειων υδάτων, συνέχεια του ποταμού, μορφολογικές συνθήκες (διακύμανση του βάθους και του πλάτους του ποταμού, δομή και υπόστρωμα του πυθμένα του ποταμού, δομή της παρόχθιας ζώνης)].
(γ) Εφόσον, μετά από την παρέλευση ορισμένου χρόνου λειτουργίας, δεν ικανοποιούνται τα παραπάνω κριτήρια:
(γα) κατά παρέκκλιση του σημείου (α), μέρος Ι του Παραρτήματος Δ, δεν συμπεριλαμβάνονται στις προτιμητέες περιοχές, οι περιοχές στις οποίες είναι εγκατεστημένοι οι παραπάνω σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρική ενέργεια
(γβ) ο οριστικός σχεδιασμός καθορίζει διαδικασίες απομάκρυνσης, και ορίζει τους υπεύθυνους για αυτή.
Άρθρο 14
Τροποποιητικές διατάξεις
Σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνονται οι τροποποιήσεις υφιστάμενων διατάξεων.
- Εντός περιόδου 6 μηνών, το π.δ. 59/2018 τροποποιείται έτσι ώστε:
(α) Στις γενικές χρήσεις των άρθρων 6, 7, 13, και 15 προστίθεται η εξής ειδική χρήση: “(34) Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του [παρόντα νόμου]”.
(β) Στις γενικές χρήσεις των άρθρων 12, 14, 14δ, και 16, οι αναφορές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικαθίστανται ως εξής: ”(34) Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του [παρόντα νόμου]”.
- Το άρθρο 20 ν. 4602/2019 (ΦΕΚ Α’ 45) καταργείται.
- (α) Στο άρθρο 5 παρ. 2 ν. 4447/2016, προστίθεται υποπαράγραφος (γ), και το σύνολο της παραγράφου διαμορφώνεται ως εξής:
«(α) Τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια εκπονούνται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών συστήνονται επιτελικές επιτροπές συντονισμού και παρακολούθησης των εκπονούμενων πλαισίων, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργείων.
(β) Κατά την εκπόνησή τους λαμβάνονται υπόψη η Εθνική Χωρική Στρατηγική, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η Εθνική Πολιτική Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών, οι διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και άλλα γενικά ή ειδικά προγράμματα εθνικής ή διαπεριφερειακής κλίμακας που επηρεάζουν σημαντικά τη διάρθρωση και ανάπτυξη του εθνικού χώρου, ιδίως στον τομέα, στο πεδίο ή στον τύπο περιοχής που αποτελεί, κατά περίπτωση, το αντικείμενο ρύθμισης κάθε Πλαισίου, καθώς και ενωσιακές πολιτικές και στρατηγικές που επηρεάζουν τη διάρθρωση και ανάπτυξή του.
(γ) Κατά παρέκκλιση της υποπαραγράφου (α), το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ εκπονείται σύμφωνα με τον [παρόντα νόμο].»
(β) Στο άρθρο 5 παρ. 3 ν. 4447/2016, προστίθεται στην υποπαράγραφο (α) εδάφιο, και όλη η υποπαράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:
«(α) Τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια υποβάλλονται σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και εγκρίνονται μαζί με τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών. Οι διαδικασίες διαβούλευσης των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και των οικείων Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι κοινές. Ειδικά για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, οι διαδικασίες αυτές καθορίζονται στον [παρόντα νόμο].»
- Στο άρθ. 2 παρ. 1 ν. 4513/2018 προστίθεται περ. ε), και όλη η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Μέλη μιας Ενεργειακής Κοινότητας μπορεί να είναι:
α) Φυσικά πρόσωπα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα,
β) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εκτός των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,
γ) Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της ίδιας Περιφέρειας εντός της οποίας βρίσκεται η έδρα της Ε.Κοιν. ή επιχειρήσεις αυτών, κατ’ εξαίρεση του άρθρου 107 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87),
δ) Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού της έδρας της Ε.Κοιν., κατ’ εξαίρεση του άρθρου 107 του ν. 3852/2010,
ε) αυτοκαταναλωτές ενέργειας που ενεργούν από κοινού ή όχι, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του άρθ. 12 του παρόντος νόμου».
Άρθρο 15
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
Στο άρθρο 14 περιλαμβάνονται οι εξουσιοδοτικές διατάξεις, δηλαδή οι διατάξεις που επιτρέπουν την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και λοιπών πράξεων της διοίκησης για την πληρέστερη εφαρμογή της παρούσας πρότασης.
- (α) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, κατόπιν κοινής εισήγησης της αρχής απογραφής και της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών και Γεωχωρικών Πληροφοριών ορίζονται:
(αα) οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές της χαρτογράφησης της θεωρητικά διαθέσιμης ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας για κάθε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας του Παραρτήματος Α
(αβ) οι λεπτομέρειες του τρόπου υπολογισμού της θεωρητικά διαθέσιμης ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας
(αγ) η διαδικασία επικαιροποίησης των δεδομένων του άρθ. 7 (παρ. 2)
(αδ) οι αντιπροσωπευτικές τεχνολογίες αναφοράς για κάθε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας του Παραρτήματος Α.
(β) Η απόφαση του σημείου (α) διασφαλίζει ιδίως την τήρηση των γενικών αρχών του άρθ. 7 (μέρος Ι).
- Με ενημερωτικό της σημείωμα, η Αρχή σχεδιασμού παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τον καθορισμό αποστάσεων μεταξύ εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων χρήσεων γης σύμφωνα με τις ειδικότερες απαιτήσεις του άρθ. 7 (παρ. 12). Ο καθορισμός βασίζεται στο ισχύον δίκαιο και τον παρόντα νόμο.
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν εισήγησης του ΟΦΥΠΕΚΑ, εξειδικεύεται το περιεχόμενο των αναλύσεων ευαισθησίας του άρθ. 8 [μέρος ΙΙ(Α)]. Με την ίδια απόφαση:
(α) Απαριθμούνται λεπτομερώς τα προστατευόμενα είδη για τα οποία θα εκπονηθούν αναλύσεις ευαισθησίας, σύμφωνα με το Παράρτημα Ε (μέρος Ι)
(β) Μπορεί να επεκτείνεται ο πίνακας του Παραρτήματος Ε (μέρος Ι), αποκλειστικά για να προστεθεί η υποχρέωση εκπόνησης πρόσθετων αναλύσεων ευαισθησίας, με αντικείμενο την αλληλεπίδραση προστατευόμενων ειδών και μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
(γ) Μπορεί να εξειδικεύεται το περιεχόμενο των αναλύσεων ευαισθησίας, σύμφωνα με το Παράρτημα Ε, μέρος ΙΙ.
- H ΡΑΕ αξιολογεί την υποχρέωση του ΑΔΜΗΕ να ενσωματώσει κατά το αρθ. 9 παρ. 4 (β) του παρόντος στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης τα απαιτούμενα σε κάθε ζώνη καταλληλότητας έργα ενίσχυσης, και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, ανάπτυξης σύμφωνα με το άρθ. 108 του ν. 4001/2011.
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με τη δήλωση ενδιαφέροντος του άρθ. 11 παρ. 3.
- Εντός 6 μηνών από την δημοσίευση του παρόντος, τροποποιείται ο Κώδικας Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ, προκειμένου
(α) να καθοριστεί το περιεχόμενο, η διαδικασία υποβολής και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια της κοινοποίησης μέσω ηλεκτρονικού μέσου του ενδιαφερόμενου συγκάτοικου προς ΔΕΔΔΗΕ του άρθ. 12 παρ. 5 (α)
(β) να καθοριστούν τέλη, χρεώσεις ή επιβαρύνσεις, για την σύνδεση των αυτοκαταναλωτών με το δίκτυο, σύμφωνα με τους περιορισμούς του άρθ. 21 της Οδηγίας 2018/2001.
- Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, μπορεί να εξειδικεύονται οι υποπεριπτώσεις του άρθρου 12 παρ. 6 (γ) (γγ) και να προστίθενται νέες.
Ε. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Το Παράρτημα Α περιλαμβάνει τις διάφορες μορφές ΑΠΕ, η κατηγοριοποίηση των οποίων βασίζεται στον κανονισμό 1099/2008 για τις στατιστικές ενέργειας, όπως ισχύει.
- Αιολική ενέργεια
(α) Χερσαία αιολική ενέργεια
(β) Υπεράκτια αιολική ενέργεια
- Υδροηλεκτρική ενέργεια
- Γεωθερμική ενέργεια
- Ηλιακή ενέργεια
- Παλιρροϊκή και κυματική ενέργεια
- Βιομηχανικά απόβλητα (μη ανανεώσιμο μέρος)
- Αστικά απορρίμματα
(α) Ανανεώσιμα
(β) Μη ανανεώσιμα
- Βιοκαύσιμα
- Θερμότητα περιβάλλοντος
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β
Περιοχές εκ των προτέρων αποκλεισμού
Σε αυτό το παράρτημα προσδιορίζονται οι περιοχές αποκλεισμού, δηλαδή οι περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Υπάρχουν δύο υποκατηγορίες: Περιοχές αποκλεισμού για όλες τις ΑΠΕ και περιοχές αποκλεισμού για ορισμένες ΑΠΕ. Κάθε υποκατηγορία διακρίνεται περαιτέρω σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές αποκλεισμού. Οι θαλάσσιες και οι χερσαίες περιοχές αποκλεισμού αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο και, γενικά, βασίζονται στο ισχύον δίκαιο, ενώ σε ορισμένα σημεία επεκτείνονται.
Ι. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ (ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)
Α. ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
- Ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης, όπως έχουν οριστεί κατά τον κρίσιμο χρόνο σύμφωνα με το άρθ. 19 παρ. 4 ν. 1650/1986.
- Περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας του άρθ. 19 παρ. 1 ν. 1650/1986) [το σύνολο των περιοχών του δικτύου Natura 2000], όπως έχουν οριστεί κατά τον κρίσιμο χρόνο για την ενσωμάτωση της οδηγίας 92/43, και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί το π.δ. χαρακτηρισμού και καθορισμού χρήσεων γης και δραστηριοτήτων σύμφωνα με το άρθ. 21 παρ. 4 ν. 1650/1986.
- Οικότοποι προτεραιότητας, ανεξάρτητα αν περιλαμβάνονται ή όχι στις περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας του άρθ. 19 παρ. 1 (α) ν. 1650/1986, όπως ισχύει.
- Θαλάσσιες υποδιαιρέσεις όπου ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί κατά τον κρίσιμο χρόνο και απαγορεύει ρητά την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Μη επισκέψιμοι και επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, ενάλια μνημεία και ναυάγια (άρθ. 15 ν. 3028/2002, άρθ. 15 και 15α ν. 4858/2021).
Β. ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
- Ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης, που έχουν οριστεί κατά τον κρίσιμο χρόνο σύμφωνα με το άρθ. 19 παρ. 4 ν. 1650/1986.
- Περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας του άρθ. 19 παρ. 1 ν. 1650/1986) [το σύνολο των περιοχών του δικτύου Natura 2000], όπως έχουν οριστεί κατά τον κρίσιμο χρόνο για την ενσωμάτωση της οδηγίας 92/43, και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί το π.δ. χαρακτηρισμού και καθορισμού χρήσεων γης και δραστηριοτήτων σύμφωνα με το άρθ. 21 παρ. 4 ν. 1650/1986.
- Υγρότοποι διεθνούς σημασίας, όπως έχουν καθοριστεί κατά τη Σύμβαση Ραμσάρ.
- Πυρήνες των εθνικών δρυμών και των κηρυγμένων μνημείων της φύσης και των αισθητικών δασών που δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω περιπτώσεις.
- Μικροί νησιωτικοί υγρότοποι, όπως έχουν οριστεί σύμφωνα με το π.δ. της 12/19.6.2012 (ΦΕΚ ΑΑΠ 229), όπως εκάστοτε ισχύει, και όλοι οι χερσαίοι υγρότοποι, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταλογογράφηση και η θέσπιση μέτρων προστασίας τους, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 13, παρ. 3, εδ. α και 20, παρ. 6, εδ. δ, του ν. 3937/2011.
- Οικότοποι προτεραιότητας, ανεξάρτητα αν περιλαμβάνονται ή όχι στις περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας του άρθ. 19 παρ. 1 (α) ν. 1650/1986, όπως ισχύει.
- Οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α και Β, όπως έχουν οριστεί κατά τον κρίσιμο χρόνο σύμφωνα με το άρθ. 91 ν. 1892/1991 ή κατά τις διατάξεις του ν. 3028/2002.
- Κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των άλλα μνημεία μείζονος σημασίας, όπως έχουν οριστεί σύμφωνα με την παρ. 5 ββ) του άρθ. 50 ν. 3028/2002.
ΙΙ. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
- Ζώνη 100 μέτρων από την χειμερινή υψηλότερη ίσαλο γραμμή, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 2 α) του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών (Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης L 34 της 4.2.2009), ανεξάρτητα αν η ζώνη αυτή έχει οριστεί με εθνικό μέτρο διαφορετικό από τον παρόντα νόμο ή όχι, αλλά υπό τις επιφυλάξεις του άρθρου 8 παρ. 2 β) του ίδιου πρωτοκόλλου (για όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την εξαίρεση εγκαταστάσεων υδροηλεκτρικής ενέργειας, και των έργων διασύνδεσης).
- Λίμνες και εσωτερικά ύδατα (για όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την εξαίρεση της υδροηλεκτρικής ενέργειας).
- Ύδατα των οποίων η ποσοτική ή η οικολογική κατάσταση, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της οδηγίας 2000/60, είναι άγνωστη στο ισχύον Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (για την υδροηλεκτρική ενέργεια).
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ
Προτιμητέες περιοχές
(κατά σειρά προτεραιότητας προτίμησης)
Ως προτιμητέες, καθορίζονται οι περιοχές όπου ενθαρρύνεται η εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και η συνύπαρξή τους με άλλες χρήσεις. Επίσης διακρίνονται σε χερσαίες και θαλάσσιες. Όσον αφορά τις χερσαίες, η βασική κατεύθυνση είναι αυτή της αξιοποίησης περιοχών όπου είναι ήδη εγκατεστημένοι σταθμοί ΑΠΕ (προς αξιοποίηση του repowering), οι εκτός σχεδίου περιοχές και οι περιοχές όπου υπάρχουν άλλες χρήσεις παρόμοιας επίπτωσης στο περιβάλλον.
Ι. ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
- (α) Περιοχές όπου υπάρχουν ήδη εγκατεστημένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (είτε βρίσκονται σε φάση ανανέωσης είτε όχι).
(β) Περιοχές όπου υπάρχουν εγκατεστημένες ή πρόκειται να εγκατασταθούν λειτουργικά διασυνδεδεμένες εγκαταστάσεις στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας (π.χ. βιολογικοί καθαρισμοί).
- (α) Άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις.
(β) Περιοχές όπου δεν προβλέπονται χρήσεις γης, αλλά υπάγονται στο άρθρο 32 παρ. 1 ν. 4759/2020 (ΦΕΚ Α’ 245) [περιοχές όπου ισχύει η εκτός σχεδίου δόμηση].
- Περιοχές, όπου ο ισχύων πολεοδομικός ή χωρικός σχεδιασμός προβλέπει τις χρήσεις γης των άρθρων 5-14, και 14γ-16 του π.δ. 59/2018, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, συμπεριλαμβανόμενων των οργανωμένων υποδοχέων δραστηριοτήτων και των οργανωμένων μορφών ανάπτυξης δραστηριοτήτων.
- Περιοχές, στις οποίες ισχύουν τα προεδρικά διατάγματα του άρθρου 21 (παρ. 1 και παρ. 4) ν. 1650/1986, όπως ισχύει, και για τις οποίες οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν επιτρεπόμενη χρήση γης ή δραστηριότητα.
ΙΙ. ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
- Θαλάσσιες υποδιαιρέσεις όπου ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί κατά τον κρίσιμο χρόνο και προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Θαλάσσιες υποδιαιρέσεις όπου ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί κατά τον κρίσιμο χρόνο και προβλέπει τις εγκαταστάσεις και χρήσεις υδατοκαλλιέργειας, τις εγκαταστάσεις, υποδομές και τα υποθαλάσσια έργα για την έρευνα, εκμετάλλευση και εξόρυξη πετρελαίου, ορυκτού αερίου, πρώτων υλών, ορυκτών και αδρανών υλικών, τις θαλάσσιες οδούς και τις κυκλοφοριακές ροές και τον τουρισμό (άρθ. 8 παρ. 3 του ν. 4546/2018).
- Περιοχές όπου δεν έχει θεσπιστεί θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, αλλά δεν εμπίπτουν στις περιοχές του Παραρτήματος B, Ι (θαλάσσιες περιοχές εκ των προτέρων αποκλεισμού).
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ
Αποφευκτέες περιοχές
(κατά σειρά προτεραιότητας για αποφυγή)
Σε αυτό το παράρτημα προσδιορίζονται οι κατηγορίες περιοχών στις οποίες μπορούν να χωροθετηθούν σταθμοί ΑΠΕ μόνο εάν και εφόσον προκύψει τεκμηριωμένα ότι οι προτιμητέες περιοχές του Παραρτήματος Γ δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων σε επίπεδο περιφέρειας ή θαλάσσιας περιοχής. Όπως ορίζεται στο άρθρο 9 (παρ. 10β), το περιφερειακό συμβούλιο επιδιώκει κατά προτεραιότητα τη χρήση των κατηγοριών περιοχών στο σημείο 1.
- (α) Εθνικοί δρυμοί, διατηρητέα μνημεία της φύσης, αισθητικά δάση, προστατευτικά Δάση.
(β) Καταφύγια άγριας ζωής, προστατευόμενα τοπία και προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί [άρθ. 19 παρ. 2(β) και 2(γ) ν. 1650/1986].
(γ) Λοιπές περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών.
(δ) Περιφερειακές ζώνες προστασίας και οικολογικοί διάδρομοι που έχουν χαρακτηριστεί με π.δ. (άρθ. 21 παρ. 4 ν. 1650/1986).
(ε) Περιοχές όπου ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός κατανέμει τη δραστηριότητα και χρήση της αλιείας (άρθ. 8 παρ. 3 του ν. 4546/2018).
- (α) Δασικές εν γένει εκτάσεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), όπως απεικονίζονται σε κυρωμένο, και ελλείψει αυτού, θεωρημένο δασικό χάρτη.
(β) Αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, εκτός αν η εγκατάσταση ορισμένου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ απαγορεύεται από το ισχύον καθεστώς (άρθ. 56 ν. 2637/1998).
(γ) Περιοχές ειδικής προστασίας (Π.Ε.Π.), που έχουν οριστεί με Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (άρθ. 7 ν. 4447/2016) και περιοχές ειδικής προστασίας που έχουν οριστεί με Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια ή Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (άρθ. 4 και 5 ν. 2508/1997).
(δ) Τοπία, με την έννοια του άρθ. 1 περ. α της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου [κύρωση με τον ν. 3827/2010 (ΦΕΚ Α’ 30)], τα οποία χαρακτηρίζονται με σκοπό την προστασία των φυσικών και πολιτισμικών αξιών τους, εφόσον ο χαρακτηρισμός τους προκύπτει από οποιαδήποτε τεχνική απογραφή, μελέτη ή εκτίμηση επιπτώσεων κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε
Αναλύσεις ευαισθησίας
Το Παράρτημα Ε καθορίζει το αντικείμενο, την χρονική προτεραιότητα και το ελάχιστο περιεχόμενο των αναλύσεων ευαισθησίας, οι οποίες προβλέπονται για ευάλωτα είδη που μπορεί να επηρεαστούν από ορισμένες μορφές ΑΠΕ σύμφωνα με το άρθρο 8 (παρ. 4).
Κατά τη διεθνή πρακτική, οι αναλύσεις ευαισθησίας καθορίζουν μια διαβάθμιση περιοχών που είναι λιγότερο ή περισσότερο αναγκαίες για τα επιλεγμένα είδη, και οφείλουν να ληφθούν υπόψη κατά τον επιμερισμό των στόχων. Στην πρότασή μας, οι αναλύσεις αυτές προσδιορίζονται ανάλογα με το είδος, τη μορφή ΑΠΕ και τον βαθμό χρονικής προτεραιότητας για την ολοκλήρωσή τους.
Ι. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
- Αντικείμενο: Falconiformes, Ciconiiformes, Gruiformes, Pelicaniformes Accipitriformes Procellariformes. Μορφή ΑΠΕ: Αιολική ενέργεια. Χρονική προτεραιότητα: 1.
- Αντικείμενο: Chiroptera . Μορφή ΑΠΕ: Αιολική ενέργεια. Χρονική προτεραιότητα: 1.
- Αντικείμενο: Ιχθυοπανίδα εσωτερικών υδάτων κατηγοριών κινδύνου [CR, VU, EN] με βάση τον εθνικό κόκκινο κατάλογο. Μορφή ΑΠΕ: Υδροηλεκτρική ενέργεια. Χρονική προτεραιότητα: 2.
- Αντικείμενο: Cetacea, phocidae. Μορφή ΑΠΕ: Αιολική ενέργεια (θαλάσσιες περιοχές), παλιρροϊκή και κυματική ενέργεια. Χρονική προτεραιότητα: 3.
ΙΙ. ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
- Ενιαία βάση αναφοράς, με συντεταγμένες στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ‘87 (ΕΓΣΑ ‘87). Η μέγιστη τοπογραφική κάναβος οφείλει να είναι 10 X 10 τ.χλμ.
- Γεωχωρικά δεδομένα για
(α) την περιοχή φυσικής κατανομής, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστευτικών διαδρόμων και
(β) την πληθυσμιακή πυκνότητα
των ειδών που εμπίπτουν στο Μέρος Ι του παρόντος Παραρτήματος, προβεβλημένα στη βάση αναφοράς του σημείου 1.
- Ομάδα κριτηρίων, με βάση τα οποία θα αξιολογηθεί η επίπτωση της απώλειας ορισμένης κανάβου στην κατάσταση διατήρησης των εξεταζόμενων ειδών.
- Σύστημα βαθμονόμησης, που αξιολογεί τη συνδρομή των παραπάνω κριτηρίων.